Industrieviertel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landskaper og distrikter (bezirke) i Niederösterreich

Industrieviertel (også Viertel unter dem Wienerwald, i gamle skrifter forkortet VUWW) er den sørøstlige del av den østerrikske delstaten Niederösterreich.

Området utgjør 4.186 km², som er 21,8% av Niederösterreich.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Industrieviertel (industrikvarteret, -området) kommer av industrialiseringen som allerede i 1783 dannet tyngdepunktet i Viertel unter dem Wienerwald. Området lå gunstig til i nærheten av råstoffer som tømmer, jern og kull, samt energikilder som vannkraft og tømmer. I tillegg lå området i nærheten av markedet i storbyen Wien.

Industrieviertel ble sterkt skadet under både den første og den andre verdenskrigen. Etter den andre verdenskrigen lå området i den sovjetiske okkupasjonssonen. Sovjetiske virksomheter demonterte hele fabrikker og fraktet dem til Russland og andre land i Sovjetunionen for gjenoppføring.

Også idag finnes enkelte industrigrener i Industrieviertel. Distriktet Mödling, som er det minste i Østerrike, har blant de høyeste skatteinntektene i landet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Distrikter i området:

Industrieviertel omfatter 14 rettskretser, 170 kommuner og 385 grunnboksområder (Katastralgemeinde).

Politikk[rediger | rediger kilde]

Inntil 1867 var Industrieviertel en forvaltningsenhet kalt Viertel unter dem Wienerwald. Det var inntil 1992 en egen valgkrets til landdagen i Niederösterreich, men fra dette tidspunkt oppdelt i distrikter (Bezirke).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]