Ilyas Kashmiri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ilyas Kashmiri
Født10. feb. 1964Rediger på Wikidata
Azad Kashmir
Død3. juni 2011[1]Rediger på Wikidata (47 år)
Nord-Waziristan
BeskjeftigelseMufti Rediger på Wikidata
Utdannet vedAllama Iqbal Open University
NasjonalitetPakistan

Ilyas Kashmiri også kjent som Maulana Ilyas Kashmiri eller Muhammad Ilyas Kashmiri (født 10. februar 1964, død 3. juni 2011) var medlem av terror-organisasjonen al-Qaida.

Han ble oppført på USA og FN sin liste over terrorister i august 2010. NBC News rapporterte at Kashmiri var en mulig etterfølger som leder for terror-nettverket al-Qaida etter dødsfallet til Osama bin Laden i mai 2011. Kashmiri slåss aktivt mot Sovjetunionen under den sovjetisk-afghanske krigen på 1980-tallet. Han drev opplæring av den afghanske mujahedin. Under kamper mot sovjetiske styrker skal han ha mistet et øye og en pekefinger. Kashmiri var medlem av terror-organisasjonen Harkat-ul-Jihad-al-Islami (HuJI), men på grunn av uenigheter med lederen Qari Saifullah Akhtar gjorde at Kashmiri etablerte sin egen enhet innen HuJI, kjent som 313 Brigaden. På 1990-tallet var Kashmiri i India da han ble oppdaget av den indiske hæren og sendt til fengsel for terror-virksomhet mot India, hvor han tilbrakte de neste to årene før han flyktet og kom seg tilbake til Pakistan. Da han var tilbake i Pakistan fortsatte Kashmiri å gjennomføre terror-operasjoner mot India og forskjellige steder i Asia.

Kashmiri ble tatt til fange og torturert av den pakistanske hæren i slutten av 2003 i kjølvannet av et forsøk på å myrde daværende president Musharraf. Kashmiri ble løslatt fra pakistansk fengsel i februar 2004 og returnerte til terrorist-organisasjonen Harkat-ul-Jihad-al-Islami (HUJI), som er nært knyttet til al-Qaida og Taliban. Kashmiri ble rapportert drept sammen med andre terrorister 7. september 2009 da de ble truffet av en rakett avfyrt fra en ubemannet amerikansk drone. Men i oktober 2009 ble det rapportert at Kashmiri hadde overlevd luftangrepet. Den 3. juni 2011, under et amerikansk drone-angrep i det sørlige Waziristan, ble ni terrorister inkludert Kashmiri, ble rapportert drept av en rakett. Tre andre militante ble stygt skadet i angrepet. Lokale tjenestemenn rapporterte at de døde var medlem av Taliban alle sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]