Iktyose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Iktyose eller ichtyosis er en samlebetegnelse for en rekke forholdsvis sjeldne hudsykdommer. Det finnes mellom 20 og 30 forskjellige typer. De vanligste er Ichthyosis vulgaris, kjønnsbundet ichthyosis, Lamellær ichthyosis, Bulløs ichthyosis og syndromer med Ichthyose (Netherton). Viktig kjennetegn er at huden blir tørr, fortykket og skjell-lignende. På grunn av dette er iktyose også kjent som «fiskehud».

De alvorligste typene er lamellær og bulløs ikytose og syndromer forbundet med Ichthyose (Netherton). Av disse er lamellær den vanligste i Norge. De største problemer forbundet med denne typen er blant annet kløe, tørre øyne, nedsatt svettefunksjon, dårlig temperaturregulering, sprekkdannelse under føttene og et annerledes utseende. De fleste som har til dels alvorlige og smertefulle symptomer vil likevel hevde at det mest hemmende er et skjemmende utseende og sjenanse forbundet med dette.

Den vanligste varianten av iktyose er genetisk betinget og er altså arvelig. Det finnes også en ervervet variant av iktyopse, men den er svært sjelden.

Forekomst[rediger | rediger kilde]

Den vanligste formen, hereditær ichthyosis vulgaris, rammer 1 av 300 mennesker og forekommer over hele verden. De sjeldneste formene rammer kun 1 av 300.000 individer.[1]

Slik fungerer iktyose[rediger | rediger kilde]

Normal hud fornyer seg stadig, ved at hudceller dør og siden flasser av. Normal «levetid» for hud er ca. 14 dager. Når den flasser gjør den det i så små partikler at det normalt ikke synes.

Iktyose skyldes et defekt dominant gen som ennå ikke er lokalisert, men som indirekte fører til for lite av proteinet fillaggrin i det øverste levende cellelaget i overhuden. Dette gjør at hudcellene ikke lenger har normal «levetid», og «hoper seg opp». De ulike typene av iktyose hoper seg opp enten ved at cellene produseres så raskt at kroppen ikke klarer å kvitte seg med døde celler, eller, som ved Vulgaris-typen, den produseres med et noen lunde normalt tempo, men flasser ikke når de skal. Resultatet blir, i prinsippet, det samme uansett type.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Iktyose kan så langt ikke kureres, men dempes gjennom bruk av fete kremer og salver. Symptomene ved enkelte av iktyosetypene kan fjernes helt eller delvis ved hjelp av retinoider, for eksempel gjennom Acitretin (Neotigason). Retinoider har en normaliserende virkning på «opphopingsprosessen», men har en del alvorlige bivirkninger Et sunt kosthold og trening kan være effektivt. Mange har også god effekt med bruk av vitaminer og kosttilskudd, fiskeoljer, Omega 3, Nattlysoljer etc i kapselform.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Iktyose - fiskehud». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 27. november 2010. Besøkt 25. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.