Ignatij Jakubovitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ignatij Jakubovitsj
Fødtmars 1881[1]Rediger på Wikidata
Warszawa[1]
Død20. århundreRediger på Wikidata
BeskjeftigelseDiplomat, politiker Rediger på Wikidata
PartiSovjetunionens kommunistiske parti
Sosialdemokratiet i kongeriket Polen og Litauen

Ignatij Semjonovitsj Jakubovitsj (Игнатий Семёнович Якубович, født 1881 i Warszawa, dødsdato ukjent) var en sovjetisk diplomat og Sovjetunionens minister i Norge fra 1934 til 1937.

Jakubovitsj ble medlem av det polske sosialdemokratiske partiet i 1904. Etter oktoberrevolusjonen ble han sjef for avdelingen for Mellom-Europa i Folkekommisariatet for utenrikssaker (NKID). Fra 1922 til 1931 arbeidet han ved Sovjetunionens ambassade i Tyskland, og fra 1931 til 1932 som NKIDs utsending ved Folkekommissarenes råd i Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikken. Fra 1934 til 1937 var han Sovjetunionens minister i Norge.

Trygve Bull underviste Jakubovitsj i norsk etter at han var kommet til Norge. Bull beskriver ham som «en overmåte sjarmerende, nervøst levende jødisk intellektuell», og legger til at «jeg kunne ikke fri meg fra inntrykket av at hans nervøsitet var politisk begrunnet; våre undervisningstimer ble ofte avbrutt av iltelefoner fra Moskva, og der var stadig besøkende i legasjonen som gjorde både ham og hans kone urolige». Bull mener at Jakubovitsj senere ble drept i de politiske utrensningene under Stalin.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bull, Trygve: For å si det som det var. Oslo: Cappelen, 1980.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]