Ichkeul nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Ichkeul nasjonalpark
Ichkeul nasjonalpark
LandTunisia Tunisia
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 4. sesjon i 1980. Referansenr. 8.
Kriterium X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker
Ichkeul nasjonalpark ligger i Tunisia
Ichkeul nasjonalpark
Ichkeul nasjonalpark
Ichkeul nasjonalpark (Tunisia)
37°10′00″N 9°40′00″ØKoordinater: 37°10′00″N 9°40′00″Ø

Ichkeul nasjonalpark nær middelhavskysten i det nordlige Tunisia består av brakkvannssjøen Ichkeulsjøen (arabisk: بحيرة اشكل) og de omkringliggende våtmarksområdene. Parken som utgjør 160 km2 er en viktig rasteplass for trekkfugler, og har av den grunn vært verdensarvområde og Ramsarområde siden 1980.

Parken er et viktig stoppested for trekkefugler, og regnes også blant de viktigste overvintringsstedene i middelhavsområdet. Tellinger har vist så mye som opptil 400.000 individer på én gang i området. En registrering i 1986 talte 226 arter, hvorav 34 som hekker i området. De mest tallrike artene er brunnakke, taffeland og sothøne. For taffeland og grågås er området deres viktigste overvintringssted i Nord-Afrika. Den truede arten hvithodeand (Oxyura leucocephala) holder til her med en forholdsvis stor bestand.

Parken sto på listen over truede verdensarvsteder fra 1996 til 2006. Oppdemming av elvene som renner inn i sjøen førte til redusert tilførsel av ferskvann, økt innstrømming av saltvann fra havet, og påfølgende endringer i vegetasjonen, noe som påvirker hvilke fuglearter som kan finne næring her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]