I Quattro Libri dell’Architettura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palladios bokverk

I Quattro Libri dell'Architettura er et bokverk om arkitektur skrevet av renessansearkitekten Andrea Palladio. Det er skrevet som en lærebok i arkitektur. Verket ble publisert i 1570 i Venezia.

Verket har hatt stor innflytelse på vestlig arkitektur. Palladio gjør en nyvinning ved at han i tegningene legger inn størrelsene i stedet for å omtale det i teksten som til da var vanlig. Palladio tar for seg sine egne byggverk og legger frem prinsipper for hvordan bygg skal designes.

Bok en begynner med forberedelsene. Den omtaler materialer, fundamentering og fundamenter, og fortsetter med design og de fem søyleordner. Valget av søyler bestemmer hele byggets proporsjoner. Palladio skriver om typer rom i bygget, rommenes proporsjoner, gulv, dører, vinduer, trapper, skorstener og tak.

I forbindelse med søyler omtaler han entasis. Han beskriver det som fortykning med en italiensk betegnelse, og gir en illustrert beskrivelse av en enkel måte å bestemme entasis på. Han benytter seg av den selv.

Plantegningen av La Rotunda fra bok to

Bok to omtaler private bygg. Palladio starter med byhus, og bruker tegninger av egne bygg som eksempler. Blant tegningene er det illustrasjoner av detaljer av fasadene og plantegninger som viser grunnplan og snitt gjennom bygget. Han forteller hvem husene er bygget for og gir en beskrivelse av hvor de ligger. Blant byhusene beskriver han huset han bygget for Paolo Almerico fordi det ligger så nær byen. Dette er idag kjent som La Rotunda og er et av Palladios aller best kjente bygg.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Andrea Palladio (2002). I Quattro Libri dell'Architettura (Engelsk oversettelse av Robert Tavernor og Richard Schofield utg.). MIT Press. ISBN 0-262-66133-0. 
  • Robert Tavenor (1991). Palladio and Palladianism. Thames & Hudson. ISBN 0-500-20242-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]