ISO (supermarkedkjede)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ISO i Frihedens Butikscenter i 2007

ISO var en supermarkedkjede med tolv butikker i Storkøbenhavn og Nordsjælland. Kjedens butikker ble 1. april 2007 omdannet til SuperBest-butikker.

Historie[rediger | rediger kilde]

ISO-kjeden ble grunnlagt av kjøpmann Jørgen Soldbro i 1937. Navnet ISO kommer av grundleggerens initialer. Gjennom de seneste 60 år har ISO spillet en vesentlig rolle i utviklingen av den danske dagligvaresektor ved dels å fokusere på spesialavdelinger innenfor fisk, ost, delikatesse samt frukt og grønt, men ved samtidig å ha et program med faste lave discountpriser.

I 1982 overtar stifterens sønn, Niels Jørgen Soldbro, ledelsen av selskapet.

I 1998 åpnet ISO det første danske internettsupermarkedet under navnet ISO TeleKøb. ISO TeleKøb utviklet seg til en høyt profilert internettsatsning og vant i løpet av de første år flere internettpriser. I 2000 flyttet ISO TeleKøb ut av ISO-butikkene, da der ble etablert et sentrallager, hvorfra varene ble levert. ISO TeleKøb lukket i mars 2002 da det etter fire år stadig ikke var lyktes å skape overskudd på driften.

I 1999 solgte grunnleggerens sønn Niels Jørgen Soldbro ISO til det svenske ICA AB-konsernet for et tresifret millionbeløp. Men allerede i 2002 ble ISO atter solgt – denne gang til Dagrofa for under 100 millioner kroner. I alt kostet de tre års eierskab av ISO svenskene 415 millioner kroner.

I 2005 utviste regnskapet tross en pen omsetning på 1,2 milliarder kroner et underskudd på 36 millioner kroner. I april 2007 opphørte kjeden. De tolv butikkene ble dermed en del av den kjøbmannseide dagligvarekjeden SuperBest.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]