IAESTE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
IAESTE
Offisielt navnInternational Association for the Exchange of Students for Technical Experience
TypeNon-profit organisasjon
Stiftet1948
LandLuxembourg
Nettstedwww.iaeste.org (de)

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience,oftest kalt IAESTE, er en internasjonal organisasjon som utveksler studenter for teknisk arbeidserfaring i utlandet. Studentene får et utenlandsopphold i et av IAESTEs over 85 medlemsland med varighet fra 6 uker til 18 måneder.

I Norge tilbyr IAESTE praksisplass i utlandet for teknologi- og realfagsstudenter, utenlandske praktikanter til norske bedrifter og organisasjonserfaring for medlemmene. IAESTE holder også IN (IAESTEs Næringslivsdager), et bindeledd mellom studenter og næringsliv. IAESTE Norge er non-profit og drives av frivillige studenter. IAESTE er representert ved universitetene i Bergen, Stavanger, Oslo, Trondheim, og Ås.

IAESTEs formål[rediger | rediger kilde]

IAESTEs formål er:

  • Fremme internasjonal kontakt, forståelse og samarbeid blant studenter.
  • Formidle praksisplasser i utlandet for studenter ved norske læresteder og praksisplasser i Norge for studenter fra utlandet.
  • Formidle organisasjonserfaring på nasjonalt og internasjonalt plan, og en mulighet til nær kontakt med norsk næringsliv for studenter som deltar i drift av organisasjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

IAESTE ble grunnlagt i 1948 på Imperial College London. Norge var ett av ti europeiske land som var med fra starten, representert ved Hans Breder på møtet i London. Møtet var et tiltak for å fremme økt forståelse mellom land og kulturer etter den annen verdenskrig. Siden 1948 har organisasjonen vokst til å inkludere mer enn 85 land på verdensbasis, og utvekslet i overkant av 300 000 studenter.

Hvert år utveksler IAESTE omtrent 6 000 studenter på verdensbasis, hvorav omtrent 100-120 er norske, og ytterligere 100-120 utenlandske studenter får oppleve Norge. IAESTE Norge har siden oppstarten i 1948 vært drevet av studenter.

Organisasjonsstruktur[rediger | rediger kilde]

IAESTE Norge er studentdrevet og består av omtrent 80 medlemmer fordelt på 5 lokalkomiteer over hele landet. Nasjonalkomiteen består av lederne av de fem lokalkomiteene, samt National Secretary som er betegnelsen på den nasjonale lederen. Lederverv og øvrige verv i IAESTE er ubetalt og av ett-årig varighet, og studentene tar beslutninger, organiserer traineene og administrerer inntektene.

IAESTE Norge hadde en til to ansatt sekretariatsleder som holder kontakt med øvrige land, administrerer papirarbeid i forbindelse med utvekslingen og sikrer kontinuitet i organisasjonen fra 2017 til 2022.

Studentsamskipnaden i Trondheim var IAESTE Norges mororganisasjon mellom 1948 og 2017. Fra 2017 til 2022 var IAESTE Norge lagt under[1] NTNU. I dag er IAESTE Norge en uavhengig organisasjon drevet av frivillige studenter.

IN (IAESTEs Næringslivsdager)[rediger | rediger kilde]

IAESTEs Næringslivsdager (forkortet til IN) er en karrieredag som arrangeres av medlemmer i IAESTE Norge. IN-dagene arrangeres årlig ved universitetene i Trondheim og Stavanger, og vanligvis i Oslo/Ås og Bergen. IN er Norges første og eldste karrieredag rettet mot studenter, og er i dag et av de ledende rekruttering- og profileringsarrangementene innenfor teknologi- og realfagstudier i Norge. Arrangementet pleier å foregå på nyåret, rundt månedsskiftet januar/februar. Målet med IAESTEs næringslivsdag er å knytte kontakt mellom studenter og næringslivet, samt å skaffe en inntekt som kan finansiere IAESTEs hovedvirksomhet, som er utveksling for studenter med tanke på sommerjobb i utlandet.

IAESTEs Næringslivsdager arrangeres i 2023 i følgende byer:

  • Trondheim (NTNU) 14. Mars

Den første IN-dagen ble arrangert ved NTH (NTNU) i 1989 og hadde som formål å tjene penger til IAESTE Norges drift. I begynnelsen ble IN arrangert på høstsemesteret, men i 2002 ble det flyttet til februar, noe som viste seg å være en suksess, og siden har arrangementet blitt holdt på nyåret. De første årene ble IN kalt for en “jobbmesse”, men fra 1991 til 2001 gikk arrangementet under navnet Næringslivsdagen (forkortet ND). I 2001 bestemte man seg for å endre navn til IAESTEs Næringslivsdager for å få frem tilknytningen til IAESTE Norge. I dag står IAESTEs næringslivsdager for det største økonomiske bidraget til IAESTE Norge, samt økonomien til de enkelte lokalkomitéene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fossen, Christian. «Studentorganisasjoner». www.ntnu.no. Besøkt 19. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]