Hypermetropi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hyperopi
Område(r)Optometri, oftalmologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeH52.0
ICD-9-kode367.0
ICPC-2F51
DiseasesDB29644
MeSHD006956

Hypermetropi, (hyperopi) eller langsynthet er en vanlig synsfeil som innebærer at øyet er for kort i forhold til lysbrytningen i hvileposisjon. Den gjør det vanskelig å se klart på nært hold. Graden av langsynthet kan variere, og korrigeres med briller eller kontaktlinser med plusstyrke. Ved lav til middels grad av langsynthet, oppleves synet normalt som feilfritt. På grunn av at øyet må anstrenge seg for å se tydelig på nært hold, fører ukorrigert hyperopi ofte til hodepine.

Det er færre tilfeller av langsynthet enn av nærsynthet. I Norge har man nylig funnet at ca. 13% av personer i alderen 20-25 år er langsynte og ca. 17% i alderen 40-45 år er langsynte.[1] Personer over 40 år blir også rammet av presbyopi, som har en lignende effekt og gjør det vanskelig å fokusere på objekter som er nærme.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Øyeleger kan, etter en øyeundersøkelse forordne briller med brillestyrke.

Små utslag av hypermetropi behøver ikke nødvendigvis behandles. Større utslag kan korrigeres med konvekse optisk linser, enten i form av briller eller kontaktlinser. Konvekse linser har pluss-styrke – positiv dioptrisk verdi – hvilket får lyset til å brytes nærmere enn ellers. Hypermetropi kan også korrigeres med ulike behandlingsformer innen refraktiv kirurgi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Langsynthet». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 7. februar 2010. Besøkt 21. august 2007.