Hypermetropi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hyperopi
ICD-10-kodeH52.0
ICD-9-kode367.0

Hypermetropi, (hyperopi) eller langsynthet er en vanlig synsfeil som innebærer at øyet er for kort i forhold til lysbrytningen i hvileposisjon. Den gjør det vanskelig å se klart på nært hold. Graden av langsynthet kan variere, og korrigeres med briller eller kontaktlinser med plusstyrke. Ved lav til middels grad av langsynthet, oppleves synet normalt som feilfritt. På grunn av at øyet må anstrenge seg for å se tydelig på nært hold, fører ukorrigert hyperopi ofte til hodepine.

Det er færre tilfeller av langsynthet enn av nærsynthet. I Norge har man nylig funnet at ca. 13% av personer i alderen 20-25 år er langsynte og ca. 17% i alderen 40-45 år er langsynte.[1] Personer over 40 år blir også rammet av presbyopi, som har en lignende effekt og gjør det vanskelig å fokusere på objekter som er nærme.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Øyeleger kan, etter en øyeundersøkelse forordne briller med brillestyrke.

Små utslag av hypermetropi behøver ikke nødvendigvis behandles. Større utslag kan korrigeres med konvekse optisk linser, enten i form av briller eller kontaktlinser. Konvekse linser har pluss-styrke – positiv dioptrisk verdi – hvilket får lyset til å brytes nærmere enn ellers. Hypermetropi kan også korrigeres med ulike behandlingsformer innen refraktiv kirurgi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Langsynthet». Pasienthåndboka.no. Besøkt 21. august 2007. 
medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.