Hopp til innhold

Hylle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tidlig eksempel på en hylle fra steinalderboligen Skaret Brae på Orknøyene.

En hylle er en vannrett flate som er hevet, for eksempel over bakken, et gulv, eller som en form i terrenget.

Et møbel med flere hyller over hverandre som etasjer kalles en reol,[1][2] eventuelt hylleseksjon eller bare «hylle». Reoler brukes vanligvis for lagring av gjenstander. En hylle kan med andre ord formelt betegne én enkelt hylleflate, eller uformelt et møbel med flere hyller i sin helhet. Eksempelvis er bokhylle en vanlig type hylle, hattehylle er en annen.

Mål[rediger | rediger kilde]

Åpne kleshyller som har plass til ett plagg i dybden er gjerne cirka 30-35 cm dype,[trenger referanse] mens mange hyller i garderobeskap ofte er rett under 55-60 cm dype og har da plass til flere plagg stablet bak hverandre.[trenger referanse] I grunne hyller kan man støte på problemer dersom man ønsker å henge klær på kleshengere sidelengs, og må da istedet henge kleshengeren på tvers. En uttrekkbar garderobestang kan i så fall hjelpe med å få oversikt over klærne.

Høydeintervallene mellom de ulike hyllenivåene kan justeres på mange hyller, for eksempel kan man gjøre dette på 32 mm systemet ved å flytte hyllebærerne opp- eller nedover i intervaller på 32 mm.

Andre betydninger[rediger | rediger kilde]

Ordet «hylle» kan også vise til en flat avsats eller en flå i et fjell.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bokmålsordboka | Nynorskordboka». ordbok.uib.no. Besøkt 6. februar 2022. 
  2. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 6. februar 2022.