Hvem er hvem i norsk kulturliv?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvem er hvem i norsk kulturliv?
Forfatter(e)Herman Berthelsen (redaktør)
SjangerBiografisk oppslagsverk
Utgitt1987
ForlagDreyer

Hvem er hvem i norsk kulturliv? er et norsk biografisk oppslagsverk som utkom i 1987.[1]

Oppslagsverket er delt i to deler. Del 1 inneholder biografiske artikler over 480 sider om personer knyttet til offentlig kulturadministrasjon, kunstnere tilsluttet kunstnerorganisasjoner, kulturpolitikere, kjente kulturpersonligheter og mennesker som er knyttet til kultursektoren gjennom deltagelse i styrer og råd i Norge. Del 2 inneholder oversikt over sammensetning av styrer og råd, sentralt ansatte i kultur- og vitenskapsdepartementet, medlemmer i Norsk kulturråd samt adresser til en rekke paraplyorganisasjoner og disses tilsuttede foreninger og forbund.[2]

I forordet gjøres det oppmerksom på at verket ikke er komplett ettersom det ikke var mulig å oppnå kontakt med alle dem man forsøkte å få kontakt med, og oppslagene er i stor grad basert på innsendt informasjon fra de omtalte personene. Det spesielle med oppslagsverket var å få fram opplysninger også om de «ukjente» kulturarbeiderne, de som styrer store deler av det offentlige kulturliv og som det stort sett ikke finnes stoff om noe annet sted.[3] Verket er redigert av Herman Berthelsen, som også var redaktør for bladet Kulturnytt.

Leksikalsk-faglig er verket kjent for sine uredigerte og uproporsjonale biografier, som i stor grad bygger på en gjengivelse av de innsendte «egenbiografiene» fra de omtalte.[trenger referanse] På den måten har meriterte skuespillere fått en kort, summarisk omtale, mens noen kommunale kultursekretærer har fått med hele sin cv, like ned til ukelange sommerkurs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berthelsen, Herman, red. (1987). Hvem er hvem i norsk kulturliv?. Oslo: Dreyer. ISBN 8209104268. 
  2. ^ Holter, Jofrid (1996). Opplysningssøking. Oslo: Høgskolen i Oslo, Avdeling JBI. s. 38. ISBN 8257901687. 
  3. ^ «Men hva med Alm-Svarten?». Arbeiderbladet 26. august 1987. Oslo. 1987. s. 16. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]