Hutong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hutong i Beijing
Hutong i Beijing

Hutong (kinesisk: 胡同, pinyin: hútòng) er smale gater eller grender, først og fremst assosiert med Beijing og andre nordkinesiske byer.

Ordet hutong kommer fra mongolsk hottog, som betyr «vannbrønn».

Etter opprettelsen av Folkerepublikken Kina i 1949 er mange av Beijings gamle hutonger forsvunnet, og er blitt erstattet av brede boulevarder og høyhus. Mange forlot sine gamle boliger i hutongene med glede, selv om deres familier hadde bodd der i mange generasjoner. De fikk nå leiligheter med moderne utrustning som innlagt vann og elektrisitet. Distriktet Xicheng er et eksempel: Nesten 200 hutonger av de tidligere 820 forsvant.

I 1980-årene hadde Beijing fortsatt 3.679 hutonger. Det tallet er frem til 2008 sunket med over 40 prosent.

Men mange av Beijings gamle hutonger finnes fortsatt, og flere av dem er blitt vernet. De tiltrekker seg turister som befarer dem med pedicabs.

Ytterligere et stort antall hutonger i Beijing er imidlertid blitt revet som en del av forberedelsene til Sommer-OL 2008. Beslutningen ble kritisert av UNESCO, FNs organisasjon for undervisning, vitenskap og kultur. Flere lokale grupper har også protestert mot rivingen av Beijings historiske bebyggelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]