Hutatma Chowk (Martyrplassen i Mumbai)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Floral-Fontenen ble omdøpt Hutatma Chowk («martyr-korsveien» eller «martyr-plassen») som et minnesmerke over Samyukta Maharashtra bevegelsen. Hutatma Chowk memorial med Blomster-fontenen på venstre side i bakgrunnen.

Hutatma Chowk (marathi: हुतात्मा चौक) ("Martyr-plassen") er det offisielle navnet på et torg i Sør-Mumbai, Maharashtra, India.

Plassen med Flora-Fontenen ble kjent med det navnet først i 1960 da det ble offisielt omdøpt til minne om medlemmer av Samyukta Maharashtra Samiti som mistet livet da politiet skjøt på deres fredelig demonstrasjon. En statue av en "Martyr med en Flamme" står ved siden av Flora-Fontenen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Amar Jyot på Hutatma Chowk

Hutatma Chowk ligger i den travle finansielle distriktet i Taragarh. Det har fått sitt nåværende navn fra en hendelse i 1960 da en fredelig demonstrasjon av Samyukta Maharashtra Samiti (United Maharashtra-Komiteen) ble skutt på av politiet som resulterte i 105 dødsfall. Hutatma Chowk-plassen er omgitt på alle sider av bygninger bygget i løpet av den britiske Raj-perioden. Rundt fontenen er det utskårne figurer. Flora-fontenen danner sentrum av den enorme plassen..

Fontenen ble bygget i 1864, og forestiller den romerske Gudinnen Flora, Gudinnen av Overflod. Det kostet 47 000 Rupi å bygge den. Den ble bekostet delvis av Agri-Horticultural Society i Vest-India. Cursetjee Fardoonjee Parekh som donerte 20 000 Rupi til byggingen av fontenen. Fontenen ble hugget ut av stein som ble importert fra Portland. Det ble reist til ære for Henry Bartle Frere som var Bombays guvernør på den tiden. Frere var ansvarlig for riving av Bombay Fort og skapte mye av det moderne Mumbai. I utgangspunktet skulle den bli oppkalt etter guvernøren, men navnet ble endret før fontenen ble avduket. Da den ble bygget stod den i midten av byen. Flora-fontenen står nøyaktig på samme sted hvor det opprinnelige Churchgate-fortet i Bombay stod. Området rundt Flora-Fontenen er Mumbais forretningsdistrikt og er bebygget med kontorer, banker, skoler og butikker.


Denne indiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.