Hoveloftet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Døren til soveloftet i andre etasje.

Hoveloftet (Høveloftet, Hoveløftet) er et soveloft fra garden Uppigard Høve (Hove) i Øystre Slidre. Loftet er fra før 1350, av og til løst tidfestet til 1200-tallet, og er sammen med Riddarstua (Riddarstøga) på Leirhol i Vang det eldste profane trehuset i Vest-Oppland og Valdres. Loftet ble flyttet til Valdres Folkemuseum i 1946.

Hoveloftet på Valdres Folkemuseum

Loftet har rom med soveplasser i andre etasje, mens det nede er lagerrom. Kjernen er tømret; det er ett stort rom nede mens rommet oppe er delt i to av en tømmervegg. Dette rommet langsmed ene langveggen blir nå kalt «jomfruburet» mens det større rommet kalles «løfte».

I dag fremstår huset med svalgang i fronten mens det tidligere også hadde svalgang på langveggene. Inngang til rommet nede og til «løftet» er i front, mens inngangen til det lille rommet i andre etasjen er fra svalgangen på siden. Svalgangen slik den nå fremstår er en rekonstruksjon. Da loftet ble flyttet fra Høve var det uten svalgang.

Tidligere ble «jomfruburet» brukt til helt andre ting enn som privat avlukke for gårdens jomfruer. Det ble brukt for oppbevaring av militæreffekter og soldatuniformer for soldater i søndre del av Øystre Slidre og gikk under navnet «syllaterrummet». Disse soldatene hadde ekserserplass på Slidre-BrennudnVollen.

beitskiene i andre etasje er det skåret inn søyler, baser og kapitel. Disse bærer buen over døren på samme måte som i steinarkitektur fra middelalderen. Også tømmerstokkene er dekorert i avsluttingen mot beitskiene. I andre gavlen er det også en glugge hvor det er lagt arbeid i dekoren. Her er det to koblede rundbuer med søyler. Igjen kommer motivbruken fra samtidig steinarkitektur.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]