Hovedmål og delmål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hovedmål og delmål er et målstyringsverktøy for å definere kvantifiserbare mål og vurdere grad og kvalitet av implementeringen. På engelsk er det kjent som objective and key results (OKR).

OKR er ikke et rammeverk med sterke formkrav og krav til sertifisering. OKR blir følgelig tatt i bruk på ulike måter i ulike organisasjoner og situasjoner. Det finnes mange ulike verktøy som kan støtte og forsterke en organisatorisk implementering av OKR. Globalt finnes det flere digitale løsninger som spesialiserer seg for OKR, blant annet Koan, Perdoo og Workpath. I Norge finnes det flere aktører som utvikler løsninger tilpasset OKR, blant annet Purpose AS og Futureworks AS.

Røttene til OKR går tilbake til 1954 da Peter Drucker introduserte begrepet «managing by objective». Da Andy Grove grunnla Intel sammen med Robery Noyce og Gordon Moore, videreutviklet de MBO til det som i dag er kjent som OKR. John Doerr jobbet en periode i Intel, og da han sluttet tok han med seg ideene videre til investeringsselskapet Kleiner Perkins, som senere var blant de første investorene i en rekke selskaper som siden viste en betydelig utvikling, blant annet Google.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]