Hospitalskirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hospitalskirken
Hospitalskirken
Sted Hospitalløkka, Trondheim
Byggeår 1705/1706
Arkitektur
Periode Barokk
Arkitekt J. C. Hempel
Teknikk laftet tømmerkirke
Hospitalskirken på Commons

Hospitalskirken er en kirke i Trondheim. Kirken har alltid hørt til Trondhjems Hospital. Den ble bygget i 1705 og erstattet en middelalderkirke på samme sted. Den er den første av Norges vel 60 oktogonale tømmerkirker. Kirken er tegnet av Johan Christopher Hempel som bl.a. også har stått ansvarlig for Trondheims Bakke kirke på Møllenberg.

Hospitalskirken var trolig forbilde for Norddal kirke på Sunnmøre etter at byggmesteren for Norddal kirke i «nærheten» av Trondheim hadde funnet en kirke han likte.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hvitmalt kirke i 1898 (foto fra Trondheim byarkiv)

Middelalderkirken vet man lite om. I begynnelsen av 1700-tallet ble den beskrevet som meget forfallent og «brøstfeldig». Man begynte i borgerskapet å samle inn penger til et nybygg og fikk med kongelig befalning fra 20. januar 1705 tillatelse til det. Tre tegninger fulgte kongens brev, to av mer tradisjonell utforming som korskirke og Hempels barokkirke med et stort åttekantet kirkerom og store vindusflater. Det store luftige rommet må ha vært svært forskjellig fra de ofte trange og mørke middelalderkirkene folk var vant til. Til det åttekantede hovedrommet slutter det seg to kvadratiske rom i øst (koret) og vest (langhuset). Bygget skulle også tilfredsstille en hospitalskirkes spesielle behov og hadde plass for de syke i kirkerommet. Plass for de spedalske hadde man funnet i langhusets andre etasje som var åpnet mot hovedrommet. Rivingen av den gamle kirken startet i juni 1705 og 19. august stod råbygget ferdig. Kirken ble tatt i bruk rundt månedskiftet april/mai 1706.

Bevart fra den gamle kirken er døren i vest og deler av kirkespiret. Dessuten er altertavlen og prekestolen fra ca. 1640 og har altså vært brukt i middelalderkirken.

Prester ved Hospitalet og i Hospitalskirken[rediger | rediger kilde]

Interiør ca. 1965 (usikkert år, ukjent fotograf)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rolf Grankvist (red.). Nidaros Kirkes Spital 1277-2006, Trondhjems Hospitals kirke 300 år 1706-2006. Tapir Akademisk Forlag, Trondheim 2006. ISBN 82-519-2116-3

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ekroll, Øystein (2012): Sunnmørskyrkjene - historie, kunst og arkitektur. Bla: Larsnes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 63°25′50″N 10°23′04″Ø