Hornnes jernbanebru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hornnes jernbanebru
Typejernbanebro
StedEvje og Hornnes kommune
StrekningSetesdalsbanen
Lengde140 meter
KrysserOtra
Materialestål

Hornnes jernbanebru er ei bru over Otra mellom de tidligere stasjonene Hornnes og Evje på Setesdalsbanen. Brua ble bygd i 1895–1896 og Setesdalsbanen ble åpnet i 1896. Brua er 140 meter lang og oppført i stålkonstruksjon fundamentert på seks brukar av lokal gneis. Steinen er fint tilhogd av tilreisende rallarer, de fleste var svenske.

Setesdalsbanen ble lagt ned i 1962. Syv år seinere ble brua bygd om til gang- og sykkelbru mellom Hornnes og Evjemoen. Ombyggingen ble utført av et britisk militært ingeniørkompani som besøkte Evjemoen, 29th Field Squadron RE.

I forbindelse med hundreårsjubiléet for Setesdalsbanen i 1996 begynte Evje og Hornnes kommune å planlegge restaurering av brua. Et stort restaureringsarbeid ble utført i 1999. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom kommunen, fylkeskommunen, det britiske ingeniørkompaniet fra 1969 (som også nå gjorde arbeidet) og private bedrifter.

Brua er vakker. I kulturminneåret 1997 ble den valgt til å være kommunens spesielle kulturminne. Den er også vernet i Nasjonal verneplan for kulturminner i jernbanen, og i planen gitt spesiell høy verneverdi.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Museumsplan for Evje og Hornnes kommune, vedtatt i Evje og Hornnes kommunestyre, 1996
  • Olav O. Uleberg, Hornnes I, Gards- og ættesoge, utgitt av Hornnes bygdesogenemd, 1969, s. 325

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]