Hopp til innhold

Hong bao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røde konvolutter, kalt hóng bāomandarin og lai seekantonesisk.
«Ang Pow» pengegaver i røde konvolutter (Malaysia)

Hong Bao (kinesisk: 红包; tradisjonell kinesisk: 紅包; pinyin: hóngbāo, kantonesisk 利是, 利市利事 lei6 si6, hokkien Ang Pow; vietnamesisk: lì xì) er røde konvolutter med pengegaver som overrekket til østasiatiske fester av kinesisk merke, som kinesisk nyttår eller ved bryllup.

Rødt er lykkefargen i kinesisk kultur. Konvoluttene kan utformes med stor flid med forsiringer i for eksempel gult eller gull, med bilder av lykkegyder som Fu Lu Shou. Beløpet som overrekkes er gjerne sammensatt etter kinesisk numerologi, for at det skal treffe lykketall.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Under Qin-dynastiet er det kjent at de eldre trådte mynter på rød tråd. Disse pengene ble kalt yāsuì qián (壓祟錢) det vil si «penger som jager vekk onde ånder», og det var tanken å beskytte en fra den yngre generasjon fra sykdom og død. Disse yāsuì qián ble erstattet med røde konvolutter etter at trykkekunsten kom i mer allmenn bruk. Med en liten skriveendring har uttrykket også fått en annen betydning.

Nyttårsfesten[rediger | rediger kilde]

Til det kinesiske nyttår (vårfesten) er det fremfor alt barn («ikke-voksne») som får slike pengekonvolutter, yāsuì qián (tradisjonell kinesisk: 壓歲錢). I kinesisk kultur regnes man tradisjonelt ikke for voksen før man er gift.

Ved den såkalte løvedansen overrekkes løven symbolsk pengegaver i Hong Bao for å mildne den.[1]

Bryllup[rediger | rediger kilde]

Ved kinesiske bryllup inngår hong bao som fast innslag. Brudgommen må tilkjempe seg tilgang til sin tilkommendes dør, og ett av virkemidlene er utdeling av hong bao.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagen Bluck: Chinesischer Löwentanz im Hung Gar Kung Fu 19. august 2006
  2. ^ Norbert Arnold: Reporter in Shanghai – Hochzeit Arkivert 19. april 2008 hos Wayback Machine. 19. august 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata