Homeodactyla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Homeodactyla
Klegg, en av gruppene i Homeodactyla. Dette er en hunn av slekten storklegg (Tabanus).
Nomenklatur
Tabanoidea
Populærnavn
Hører til
fluer,
tovinger,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 7000 i verden
ca. 85 i Norge
Habitat: de fleste har larver på fuktige steder
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Homeodactyla er en gruppe av fluer som omfatter de antatt mest primitive fluene. Det er usikkert om denne gruppen er en naturlig (monofyletisk) gruppering. Gruppen omfatter omtrent 7000 arter, og de artsrikeste undergruppene er klegger og våpenfluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til store, vanligvis ganske kraftig bygde fluer. Hodet er gjerne temmelig stort, og fasettøynene møtes ofte i pannen. Antennene har vanligvis mer enn tre tydelige ledd. Kroppen er lite hårete hos de fleste artene. Vingene er store, ofte forholdsvis smale, med mange, men ofte tynne årer. Hannens kjønnsorganer er enkle, ikke roterte, og ligner dem man finner hos de fleste mygg. Larvene har en tydelig hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene i denne gruppen finnes fortrinnsvis på litt fuktige og skyggefulle steder, og larvene lever i fuktig jord for mange av gruppene, andre lever under barken på døde trestammer. En del arter av klegger, ibisfluer og snipefluer suger blod. Bortsett fra dette er ikke disse fluene regnet som skadedyr. Disse fluene er sjelden tallrike og mange arter er ganske sjeldne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for arter i Wikidata