Holographic Versatile Disc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holographic Versatile Disc

Holographic Versatile Disc

Holographic Versatile Disc (Holografisk allsidig disk) eller HVD, er en optisk diskteknologi utviklet mellom april 2004 og summer 2008 som kan lagre flere terabyte med data på samme størrelse som CD-er, DVD-er og Blu-ray.

Prinsipp og teknologi[rediger | rediger kilde]

Det brukes en teknologi kjent som Collinear holography, eller Kollinær holografi (holografi på én linje), hvor en grønn og en rød laser fusjoneres sammen som én stråle (derav navnet). Den grønne laseren leser data enkodet som laserinterfens fra et holografisk lag nær toppen av disken. En rød laser er brukt som en referansestråle for å lese servoinformasjon fra et normalt CD-aluminiumslag nær bunnen. Servoinformasjon er brukt til å fastslå posisjonen til det røde hodet over disken, sammenlignbart med hodet, sporet og sektorinformasjonen på en alminnelig harddiskdriver. På en CD eller DVD er denne servoinformasjonen flettet sammen dataen. Et dichroic-speillag mellom den holografiske dataen og servodataen reflekterer den grønne laseren samtidig som å slippe den rød gjennom. Dette forhindrer forstyrrelser fra brytning av den grønne laseren av servodatagropene og er en forbedring fra tidligere holografisk lagringsmedia, som enten opplevde for mye interferens, eller manglet servodata helt, noe som gjorde dem ukompitable med tidligere CD-er og DVD-er.

Standarer for 100 GB kun lesbare holografiske disker og 200 GB opptakbare patroner ble kunngjort av ECMA i 2007, men ikke noe produkt kom på markedet. En rekke lanseringsdatoer ble fastslått, men ingenting skjedde. Det er ennå ingen antydning til produkter med denne teknologien på markedet. Prisene er forøvrig forventet til å komme på 15 000$ USD for en HVD-spiller og 140-180$ USD for en normal HVD-disk, men minske gradvis over tid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kapabilitet[rediger | rediger kilde]

Holographic Versatile Disc structure
1. Grønn skrivende/lesende laser (532 nm)
2. Rød posisjonerende/adresserende laser(650 nm)
3. Hologram (data)(vist her som brunt)
4. Polykarbonatlag
5. Photopolymeric-lag (datainneholdene lag)
6. Distanselag
7. Dichroic-lag (reflekterende grønt lys)
8. Aluminiumreflektivt lag (reflekterende rødt lys)
9. Gjennomsiktig base
P. Gropmønster
(Illustrasjonen er ikke i riktig skala)

Foreløpig optisk lagring lagrer én bit per puls, og HVD-alliansen håper å forbedre denne effektiviteten med kapasitet på rundt 60 000 bits per puls i en invertert, avkortet kjegleform som har en 200µm diameter på bunnen og en 500 µm diameter på toppen. Høy tetthet er mulig ved å flytte disse nærmere på sporet: 100 GB på 18 µm seperasjon, 200 GB på 13 µm, 500 GB på 8 µm, og mest demonstrert 5 TB for 3 µm på en 10 cm disk.

Systemet bruker en grønn laser med en output på 1 watt, noe som er høy strøm for en forbrukermarkedslaser. Mulige løsninger inkluderer forbedring av følsomheten av polymeret brukt, eller utvikling og kommodisering (engelsk: commoditizing) av en laser kapabel for høyere strømoutput samtidig som å være forbrukermarkedsvennlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) HVD – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) HVD – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata