Hjelp:Hvordan lage en nyhetsportal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Obs!
Dette er kun en gaid til hvordan du lager en portal ved hjelp av Mal:Nyhetsportal. Det er imidlertid ingen tvang til å bruke denne, og det oppfordres til å bruke alternative måter, for å få et variert utvalg av portaler.

Portaler fungerer ikke for alle slags emner. Portaler bør kun opprettes for brede emner, eller noe mindre emner som er veldig godt dekket på Wikipedia.

En nyhetsorientert portal prøver å gi aktualitetsstoff på en måte som minner om nettaviser. Det mest dagsaktuelle stoffet kommer øverst og så blir stoffet mer og mer urelatert desto lengre ned en kommer på siden. Disse portalene er lagd slik at en skal slippe periodisk vedlikehold, en setter inn nye artikler ved behov.

Transkludering[rediger | rediger kilde]

De nyhetsorienterte portalene fungerer litt annerledes enn de andre ved at en ikke lager teasere for artiklene på egne sider, disse ligger i starten av artiklene og er merket med <onlyinclude>. Dette gjør at en ikke har lister som blir utdatert, de blir vedlikeholdt som en integrert del av artikkelen. Når hele artikler blir forsøkt inkludert i en annen side så blir dette gjerne omtalt som transkludering.

Portalens hovedelementer[rediger | rediger kilde]

Portalene har seks basisområder. Oppe til venstre er det ett eller flere oppslag. Disse er artikler som er bedømt som de viktigste for portalen, ofte fordi de viser til dagsakuelt stoff eller fordi de er av en slik faglig tyngde at det er ønskelig å gi de fokus. Noen ganger vil de være artikler som er stemt frem til anbefalt eller utmerket, men som oftest vil de kun være generelt gode artikler av litt omfang.

Under disse oppslagene kommer en samling kategorier som er bedømt som faglig eller tematisk viktige innen det området som portalen dekker. Det er viktig at disse lenkene danner en god inngang til resten av stoffet innen fagområdet. Hvis det blir for mange av dem vil de ikke fungere som gode innganger da inntrykket blir for massivt og brukeren har vanskelig for å skille ut viktige kategorier.

Nederst til venstre er en liste over aktuelle artikler men hvor artiklene skyves lengre og lengre ned etter hvert som de blir mer og mer urelatert til det som er dagsakuelt. Ofte vil artikler hentes fra oppslaget i toppen og settes i aktualitetslista når de utgår der og blir erstattet av andre artikler.

Oppe til høyre er det en artikkel som definerer fagområdet portalen dekker. Generelt bør denne ha samme navn som portalen. Når du setter opp portalen blir denne satt til samme navnet som portalen. Portal:Arkeologi vil derfor peke på Arkeologi og Portal:Litteratur blir satt til å peke på Litteratur.

Under denne kommer en liten lenkesamling til viktige artikler og oversikter. Dette er dels navigeringshjelpemidler for leseren og dels et par viktige prosjektrelaterte lenker. Der det er nødvendig vil det bli satt opp lenker basert på portalnavnet. For eksempel vil det bli antatt at det finnes et underprosjekt arkeologi på en portal for arkeologi, Wikipedia:Underprosjekter/Arkeologi.

Nedover resten av høyresiden er det en liste kalt en «ticker» som lister aktuelle artikler, men kun første linje fra disse. Dette er aktualitetsstoff som ikke er forberedt for transkludering slik at en gjør en langt enklere liste. Generelt kan en stoppe teksten der en vil men det er lurt å ta med tilstrekkelig slik at leseren skjønner hva som omtales, men ikke så mye at en får med for få punkt.

Hvordan lage portalen[rediger | rediger kilde]

For å lage en nyhetsorientert portal portal kalt «Eksempel», følg disse stega:

Underveis kan det være lurt å trykke Ctrl+F5 for å oppdatere siden og se resultatet.

1. Forbered artikkelen som definerer portalen for transkludering

Sjekk at artikkelen som definerer portalen, den oppe til høyre, finnes og er forberedt for transkludering. Den skal ha <onlyinclude> rett foran lead in på oppslagsordet, </onlyinclude> der det som brukes for teaseren slutter, og selve oppslagsordet lenkes. Pass på at oppslagsordet stemmer med artikkelnavnet!

Eksempel fra Arkeologi

<onlyinclude>'''[[Arkeologi]]''' (fra [[gresk språk|gresk]] ''αρχαίος'' = gammel og ''λόγος'' = ord/tale/lære, 
altså læren om det gamle) er studiet av [[menneske]]lig aktivitet, primært gjennom erverv, dokumentasjon og analyse
av menneskers materielle [[kultur]] slik som artefakter, biofakter og menneskelige levninger. Studier av [[miljø]]
og [[landskap]] er også viktig for å forstå fortiden. Arkeologiens hovedmålsetning er å dokumentere og forklare
menneskenes opprinnelse og utvikling, å forstå kulturers [[historie]], å forklare [[kulturell evolusjon]] og
å studere menneskers adferd i historiske og forhistoriske samfunn.</onlyinclude>
2. Lag portalsiden via sustituering

Opprett siden Portal:Eksempel, med følgende tekst:

{{subst:nyhetsportal|Eksempel}}

Lagre denne siden og alle små biter ramler på plass.

3. Lag nødvendige undersider

Lag to undersider, en Portal:Eksempel/Oppslag og enPortal:Eksempel/Aktuelt, med følgende tekst:

{| width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"
|}

Dette lager start og slutt på en tabell.

Lag en tom underside Portal:Eksempel/Ticker

Vi vil senere nå disse sidene via redigerlenkene på portalsiden.

4. Legg til portalen på oversikter

Legg til ei lenke til portalen i Mal:Portaler og på Wikipedia:Portaler.

5. Rette direktelenkene til kategoriene i venstrekolonnen

Gå inn på siden Portal:Eksempel og litt ned på siden er en kommentar Direktelenker i venstrekolonnen. Under denne vil det være en div og innen denne kan det settes inn lenker til kategorier.

Eksempel fra Arkeologi

<!-- Direktelenker i venstrekolonnen -->
<div style="font-variant: small-caps; text-align: center; font-size:small; margin: 10px 10px 0 0; padding: 0 1em 0 1em;">
[[:Kategori:Arkeologisk metode|Metode]] | [[:Kategori:Arkeologisk teori|Teori]] |
[[:Kategori:Arkeologiske anleggstyper|Anleggstyper]] | [[:Kategori:Arkeologiske disipliner|Disipliner]] |
[[:Kategori:Arkeologiske funntyper|Funntyper]] | [[:Kategori:Arkeologiske kulturer|Kulturer]] |
[[:Kategori:Arkeologiske perioder|Perioder]] | [[:Kategori:Arkeologer|Arkeologer]]
</div>
6. Rette direktelenkene i høyrekolonnen

I høyrekolonnen kan det være en del røde lenker. Litt avhengig av hva som blir rødt må en opprette de nødvendige sidene eller fjerne lenkene.

Hvordan legge til en seksjon[rediger | rediger kilde]

Seksjoner legges til direkte på portalsiden. Se for eksempel hvordan aktuelt er lagt til. Det kan være lurt å se på hvordan tilsvarende seksjoner er lagt til på andre portaler slik at det blir et enhetlig utseende.

Når en legger til seksjoner må en passe på at alle marger stemmer mot de forskjellige elementene slik at det ikke blir fremstikkende kanter.

Hvordan sette inn transkluderte artikler[rediger | rediger kilde]

Det brukes en mal for å sette inn transkluderte artikler. Denne tar en standardparameter som er artikkelnavnet, og noen ekstra navngitte parametre. Den ene av disse er kategori. Disse vil ha kommaseparerte lister av lenker som plasseres inn etter artikkelens teaser. Malen er tenkt brukt som en del av en tabell, det er derfor tabell start og tabell slutt er satt inn i Portal:Eksempel/Oppslag og Portal:Eksempel/Aktuelt. Se for eksempel Portal:Arkeologi/Oppslag for et eksempel på hvordan dette brukes når det er et oppslag og Portal:Helse/Aktuelt for en liste av aktualitetssaker.