Hjelp:En rask guide til maler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er en rask oversikt over maler. Fulle detaljer finnes på Hjelp:Mal og m:Help:Advanced templates.

Maler er sider i navnerommet for maler. Dette betyr at en hvilken som helst side med navn som begynner på "Mal:", slik som "Mal:Foo" kan brukes som en mal. Innholdet i en mal legges inn på en side ved å skrive {{malnavn}} mens man redigerer siden. Når siden senere vises, blir {{malnavn}} erstattet av innholdet i siden "Mal:Malnavn". Hvis siden "Mal:malnavn" senere endres, vil alle sider med {{malnavn}} endres automatisk.

Maler brukes blant annet til å legge inn ofte brukte meldinger på sider på en konsekvent måte og til å lage navigasjonsbokser.

Når en mal automatisk utvides og vises på en side, sies den å være "transkludert".

Maler er (eller bør være) dokumentert på malsiden. Hvis du vil vite hvordan man bruker malen "foo" (kanskje fordi du har sett {{foo|...}} i kildekoden i en artikkel), gå til "Mal:foo". (Selve dokumentasjonen vil vanligvis være på "Mal:foo/dok" men vil bli transkludert på siden "Mal:foo".)

Opprettelse, redigering og bruk av maler[rediger | rediger kilde]

Du starter en ny mal på samme måte som du starter en artikkelside. Den eneste forskjellen er at tittelen må starte med Mal:.

Så snart du har laget malen, kan du legge inn {{malnavn}} på sidene du vil bruke malen på. Teksten i malen vises på alle sider som bruker malen. Når malen oppdateres vil alle sidene som bruker malen bli automatisk oppdatert.

Du kan alternativt legge inn {{subst:malnavn}} til sidene du vil bruke teksten på. Systemet henter da en engangskopi av malteksten og subsitituerer den inn på siden, som en erstatning for maltaggen. Hvis noen redigerer malen senere, vil sider som brukte nøkkelordet subst: ikke blir oppdatert. Noen ganger er dette det du ønsker.

Hvis malen du vil redigere ser ut som {{foo}}, gå til Mal:foo for å redigere den. For å komme dit skriver du "Mal:foo" i søkeboksen (se Hjelp:Søking) eller lag en wikilenke slik som [[Mal:foo]] et eller annet sted, slik som i sandkassa og klikk på den.

Så snart du er der, bare klikk "rediger" eller "rediger denne siden" og rediger den på samme måte som en hvilken som helst annen side. Du kan legge inn alt du kan legge inn på en normal side, heriblant tekst, bilder og andre maler. Vær oppmerksom på at redigeringen kan påvirke mange sider, så vær forsiktig.

Parametere[rediger | rediger kilde]

Maler kan ha parametere. Istedenfor bare malnavnet, slik som {{foo}}, vil en mal med parametere ha ytterligere tekst, separert med loddrette streker (|), f.eks. {{foo|July|lc=yes}}. Her er "July" verdien av første unavngitte parameter, og "yes" er verdien av paramteren "lc". Det er mer komplisert å skrive en malside for en mal med parametere enn for en mal uten parametere. Se Hjelp:Maler.

Hvordan kan jeg finne ut hvordan man bruker en eksisterende mal?
For å se dokumentasjonen for malen "foo", gå til "Mal:foo".
Kan jeg bruke en mal i flere enn ett prosjekt?
Nei, hvis du vil bruke den på en Wikipedia på et annet språk, må du opprette den to ganger.
Skiller maler mellom store og små bokstaver?
Ja, bortsett fra den første bokstaven.
Skiller parametere mellom store og små bokstaver?
Ja.
Kan jeg legge til parametere?
Ja, se Hjelp:Mal for instruksjoner.
Hvor mange maler kan jeg bruke på en side?
En masse, men det avhenger av hvordan de virker. (I eldre versjoner kunne du ikke bruke den samme mer enn 5 ganger.) Det finnes en grense for antall malutvidelser som tillates under opprettelsen av en side. Hvis malene du putter på en side bruker andre maler når de utvides, er det mulig å overskride grensen. Se WP:UNNEST.
Jeg redigerte malen, så hvorfor endres ikke siden den brukes på?
Det er noen cache-bugs. En måte å oppfriske siden på er å redigere siden malen vises på, og klikke på Lagre siden uten å endre noe. Det er ikke nødvendig å fylle ut feltet Forklaring siden det ikke genereres historikk for denne endringen. Alternativt hjelper det ofte å trykke Ctrl og F5. En annen måte er å føye til "&action=purge" til adressen, slik du vil for "&action=edit" (f.eks. index.php?title=foo&action=purge).
Kan jeg flytte en mal til et nytt navn?
Ja, dette virker på nøyaktig samme måte som normale sideflyttinger. Når en side som skal inkluderes er en omdirigeringsside, vil omdirigeringens mål inkluderes isteden.
Kan jeg bruke en mal i en mal?
Ja.
Hvordan lager jeg en ny mal?
Du starter en mal på samme måte som du starter en normal side. Den eneste forskjellen er at navnet på starte på Mal:. Ikke glem å dokumentere den slik at andre brukere kan bruke den! Se Wikipedia:Maldokumentasjon.
Hvor er manualen for programmeringsspråket som brukes til å skrive maler?
Språket i maler er det samme språket som vanlig wikimarkup, men malforfattere har en tendens til å bruke de mer komplekse tilgjengelige funksjonene slik som #if:. Se Hjelp:Parserfunksjoner.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Wikipedia-spesifikk hjelp[rediger | rediger kilde]