Historiske landskap i Finland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

De historiske landskap i Finland refererer til landskapene slik de så ut før landskapsreformen i 1998. De utgjorde da ni landskap. Etter reformen ble det etablert en ny områdeinndeling av kommunene, som også ble kalt for landskap, nærmere bestemt 20, som i 2011 ble redusert til 19. Det er som oftest de nye landskapene en refererer til ved bruken av begrepet landskap.

Historiske landskap i Finland[rediger | rediger kilde]

Historiske landskap i Finland 1944–1998
(grensene av nåværende landskap i gult)
Historiske landskap i Finland før 1721.
Varsinais-Suomen.vaakuna.svg Egentliga Finland (Varsinais-Suomi) svarer omtrent til dagens landskap Egentliga Finland.
Karjalan historiallisen maakunnan vaakuna.svg Karelen (Karjala) svarer omtrent til dagens landskap Norra og Södra Karelen.
Lapin maakunnan vaakuna.svg Lappland (Lappi) utgjør den nordligste delen av dagens landskap Lappland
Uudenmaan historiallisen maakunnan vaakuna.svg Nyland (Uusimaa) svarer til dagens landskap Nyland samt en del av Kymmenedalen.
Satakunta.vaakuna.svg Satakunda (Satakunta) svarer omtrent til dagens landskap Satakunta og Birkaland samt en mindre del av Mellersta Finland.
Savo.vaakuna.svg Savolax (Savo) svarer omtrent til de nåværende landskapene Norra og Södra Savolax.
Häme.vaakuna.svg Tavastland (Häme) svarer til dagens landskap Egentliga og Päijänne-Tavastland, Mellersta Finland og en del av Kymmenedalen.
Coat of arms of Åland.svg Åland (Ahvenanmaa)
Ostrobothnia coat of arms.svg Österbotten (Pohjanmaa) svarer til dagens landskap Österbotten, Södra, Mellersta og Norra Österbotten, samt Kajanaland og søndre del av Lappland.

De historiske landskapene har stort sett vært de samme siden 1658. De østlige delene av Karelen ble avstått til Russland ved freden i Nystad 1721 og ved freden i Åbo 1743. Området ble gjenforent med Finland i 1811, men størstedelen ble på nytt avstått etter vinterkrigens slutt 1940 og fortsettelseskrigens slutt 1944 (se Viborgs län).

Et mindre område øst for Torneälven hørte før 1809 til Västerbotten (kode 10 på kartet).

Se også[rediger | rediger kilde]