Historien om tsar Saltan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Historien om tsar Saltan
orig. Сказка о царе Салтане
Generell informasjon
GenreFilmsaga
Utgivelsesår1966
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde122 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiAleksandr Ptusjko
ManusAleksandr Ptusjko, Igor Gelejn
Basert på
Historien om tsar Saltan
MusikkGavriil Popov
SjeffotografIgor Gelejn
Foran kamera
MedvirkendeVladimir Andrejev, Larisa Golubkina, Oleg Vidov, Ksenija Rjabinkina
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapMosfilm
Premiere(r)1966
2. januar 1967
Eksterne lenker

Historien om tsar Saltan (originaltittel: Сказка о царе Салтане) er en sovjetisk film fra 1966, regissert av Aleksandr Ptusjko.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Tre søstre sitter ved et vindu, og forteller hverandre hva de ville gjort hvis tsaren hadde giftet seg med dem. Den første søsteren ønsker å arrangere en gigantisk bankett for alle innbyggerne. Den andre vil gi alle innbyggerne elegante klær. Men den tredje og yngste søsteren sier imidlertid at «Jeg ville ikke gi tsaren penger og gods, men i stedet gi ham en sønn med styrke og stor tapperhet.

Tsaren, som overhører søstrenes samtalen, og han tar derfor den yngste søsteren som hans kone. Han plasserer de to andre søstrene som henholdsvis kokk og vever ved hoffet sitt. De to eldste søstrene blir veldig misunnelige på deres yngre søster. En stund senere må tsaren gå til krig. Hans kone forteller ham senere, i et brev, at hun har født ham en sønn. Men søstrene og svigermoren hennes forfalsker et brev fra tsaren, for å sørge for at hans kone og sønnen blir forseglet i en tønne og kastet på havet.

Etter en stund befinner de seg ved en strand på en karrig øy. Der redder den nå voksne sønnen livet til en svane. Denne svanen viser å egentlig være en prinsesse som hadde blitt forvandlet til en svane på grunn av en trylleformel. Hun skaper en vakker by for denne unge manne, og moren hans. En tid etter dette kommer tsaren – mot de to eldre søstrenes ønske – til denne byen, og kjenner snart igjen sin kone og sønn.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Vladimir Andrejev - Saltan
  • Larisa Golubkina
  • Oleg Vidov - Gvidon
  • Ksenia Rjabinkina
  • Sergej Martinson

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]