Hiskholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hiskholmen, «Kremmerhiskjo» eller Hiskjo er et tidligere handelssted og gjestgiveri på Peraneset på nordspissen av Hiskholmen ved Hiskasundet i Bømlo kommune. En molo som er bygget i 1966 gjør stedet landfast med selve øyen Hiskjo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har bodd folk på Hiskjo i flere hundrede år. Gjestgiveriet kan følges tilbake til 1700-tallet. Fra den tid og opp gjennom 1800-tallet var det slekten Olrich som eide stedet. Det gamle, privilegerte handelsstedet «Kremmerhiskjo» fikk senere en konkurrent på andre siden av sundet, «Bondehiskjo». «Kremmerhiskjo» ble også drevet som skjenkested og gjestgiveri.

Handelen på «Kremmerhiskjo» ble nedlagt i 1920.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Stedet besto av hovedhus, sjøhus, salteri og røkeri, murhus – som muligens var vinkjeller, skykkje/vaskehus, hage og en løe. I dag står sjøhuset, hovedhuset, steinhuset og vaskehuset. Hovedhuset er på etasjer og ligger med gavlen mot havnen og antas å være fra første halvpart av 1700-tallet. Det er godt vedlikehold og benyttes til ferie- og rekonvalesenssted. Steinhuset, som går under navnet vinkjelleren, er oppført i mur og med utmurt bindingsverk i gavlen. Sjøhuset er i bindingsverk og er 1/3 av det opprinnelige huset som ble bygget i 1880.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jan Henrik Munksgaard og Nils Georg Brekke: Gamle handels- og gjestgiversteder på Vestlandet Del 1 Ytre Hordaland. Fylkeskonservatoren i Hordaland, Historisk museum. Bergen 1972
  • Diverse forfattere: Kulturhistorisk veibok Hordaland. Redaktør Nils Georg Brekke.Hordaland fylkeskommune. Bergen 1993. ISBN 82-7326-026-7
  • Handelssteder på Vestlandskysten. Gåsungen nr. 3, Ålesunds Seilforening 1996.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]