Herpes simplex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herpes simplex
Herpes simplex-utslett rundt munnen
Område(r)Infeksjonsmedisin, dermatologi
Symptom(er)Efflorescenser, lav feber, Vannblemme, lymfeknutesvulst
SmittemåteKontaktsmitte, luftsmitte, placentaoverførsel
Inkubasjonstid4 dager–12 dager
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeB00
ICD-9-kode054
ICPC-2S71
DiseasesDB5841
eMedicine218580
MeSHD006561

Herpes simplex er viruset som forårsaker sykdommen man vanligvis forbinder med ordet herpes. Man skiller mellom infeksjonen i ansiktet, oftest rundt eller i munnen (Herpes labialis) og den genitale formen (Herpes genitalis) som er en seksuelt overførbar infeksjon.

Etiologi og patogenese[rediger | rediger kilde]

Herpes kan forårsakes av de herpes simplex-virus type 1 og 2 (heretter HHV-1 og 2). Disse virus affiserer fortrinnsvis henholdsvis oralt og genitalt, men begge har mulighet for å infisere begge steder, men er da mindre patogene, og forårsaker m.a.o. mindre utbrudd. Smitte med det ene vil som regel gi noe immunitet mot det andre. Det er likevel en fare for å overføre herpes simplex type 1 (rundt munnen) til underlivet ved oralsex med en partner som er smittet og har et aktivt herpesutbrudd. Hovedårsak til genital herpes er, som ved andre seksuelt overførbare sykdommer, ubeskyttet samleie. I sjeldne tilfeller kan Herpes simplex-infeksjon føre til en hjernebetennelse, encefalitt. Andre smittemåter er fra mor til barn ved en fødsel. Ungen kan da få lungebetennelse eller øyeinfeksjon og bli blind. Ved smitte til uterus under graviditeten (intrauterint) kan det oppstå fosterskader.

Viraene ligger latente i nerveganglier for å kunne reaktiveres ved anledning. Dette legger grunnlaget for residiv (se under symptomer). Residivene kommer gjerne i forbindelse med svekkelse av immunforsvaret (annen sykdom, UV-stråling, aids, etc.)

Symptomer og forløp[rediger | rediger kilde]

Herpes simplex infeksjoner debuterer med et primærutbrudd ca. 1 uke etter første smitten. Dette utbruddet er som regel det kraftigste, og arter seg i form av dannelse av smertefulle blemmer i huden. Disse sprekker etter hvert for så å danne væskende, kløende og sviende sår.

Etter primærutbruddet er det videre forløpet veldig individuelt. Noen vil være plaget med hyppige residiv, mens andre aldri vil få flere utbrudd.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Det er vanlig å behandle Herpes simplex-infeksjoner med antivirale salver, som Vectavir, Zovirax eller Antix. Alle fås reseptfritt på apoteket. Ved meget plagsomme utbrudd, f.eks. ved sårdannelse nær øyne, kan det behandles med tabletter. Slike utbrudd bør undersøkes av lege.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]