Herbie Mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Herbie Mann (født 16. april 1930, død 1. juli 2003 i Brooklyn, New York) var en jødisk amerikansk jazz-fløytist og viktig tidlig utøver av verdensmusikk.

Tidlig i sin musikalske karriere, spilte han flere forskjellige musikk-instrumenter, blant annet tenor saksofoner og klarinetter (inkludert bassklarinett), men Mann var blant de første jazz-musikere som noen gang spesialiserte seg bare på fløyte, og var kanskjeden mest kjente den mest fremtredende fløytist innen jazzmusikk i løpet av 1960-tallet.

På begynnelsen av 1970-tallet grunnla han sitt eget Embryo Records, distribuert av Atlantic Records. Der produsertes der utelukkende jazz-album, slik som Ron Carter's Uptown Conversation som kom ut i 1970. Hans siste opptreden var den 3. mai 2003 som ble holdt i New Orleans Jazz and Heritage Festival i en alder av 73 år. Han døde mindre enn to måneder senere, etter en lang kamp mot prostatakreft.

Hans mest populære singel hadde tittelen "Hijack" og som kom ut i USA i 1975 og den raget høyt på musikk-listene i flere 3 uker eyyer utgivelsen. Han hadde rumenske og russiske foreldre. Hans første konsert var da han var med i bandet Catskills, i en alder av 15 år. Han deltok under Kongsberg Jazzfestival i 1983.