Herbie Mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herbie Mann
Herbie Mann.jpg
FødtHerbert Jay Solomon
16. april 1930
Brooklyn
Død1. juli 2003 (73 år)
Pecos
Beskjeftigelse Komponist, jazzmusiker, saksofonist
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Guggenheim-stipendet

Herbie Mann (født 16. april 1930, død 1. juli 2003 i Brooklyn, New York) var en jødisk amerikansk jazz-fløytist og viktig tidlig utøver av verdensmusikk.

Tidlig i sin musikalske karriere, spilte han flere forskjellige musikk-instrumenter, blant annet tenor saksofoner og klarinetter (inkludert bassklarinett), men Mann var blant de første jazz-musikere som noen gang spesialiserte seg bare på fløyte, og var kanskjeden mest kjente den mest fremtredende fløytist innen jazzmusikk i løpet av 1960-tallet.

På begynnelsen av 1970-tallet grunnla han sitt eget Embryo Records, distribuert av Atlantic Records. Der produsertes der utelukkende jazz-album, slik som Ron Carter's Uptown Conversation som kom ut i 1970. Hans siste opptreden var den 3. mai 2003 som ble holdt i New Orleans Jazz and Heritage Festival i en alder av 73 år. Han døde mindre enn to måneder senere, etter en lang kamp mot prostatakreft.

Hans mest populære singel hadde tittelen "Hijack" og som kom ut i USA i 1975 og den raget høyt på musikk-listene i flere 3 uker eyyer utgivelsen. Han hadde rumenske og russiske foreldre. Hans første konsert var da han var med i bandet Catskills, i en alder av 15 år. Han deltok under Kongsberg Jazzfestival i 1983.