Henryk Mückenbrunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henryk Mückenbrunn
Henryk Mückenbrunn à Paris.png
Født1903
Zakopane
Død1956
Vallée Blanche
Beskjeftigelse Skihopper, kombinertløper, langrennsløper
Nasjonalitet Polen

Polske skiløpere i Vorokhta, 1922. Henryk Mückenbrunn er nummer to fra høyre.

Henryk Mückenbrunn (født 1903 i Zakopane, død 1956 i Vallée Blanche) var en polsk skiløper som representerte SN PTT Zakopane. Han ble sju ganger polsk mester på ski. I 1923 vant han 18 km langrenn. Året etter tok han hele fire nasjonale mesterskap, i hopp, kombinert, langrennsstafett og hinderløp på ski. I 1925 vant han igjen hopp og kombinert. Han ble også tsjekkoslovakisk mester i kombinert i 1926.

Mückenbrunn skal ha vært påmeldt til OL-hopprennet i Chamonix i 1924, men han deltok ikke, antakelig fordi han brakk beinet før mesterskapet. I det første VM i Johannisbad i 1925 fikk han 29.-plass på 18 km langrenn og 44.-plass i hopp.

Han reiste fra Zakopane i 1926 og slo seg ned i Chamonix i Frankrike. Lite er kjent om hvorfor han forlot Polen, men det antas at han kan ha desertert fra militærtjeneste. I Chamonix jobbet han som skiinstruktør og etablerte sin egen skiskole. Han arbeidet også som tennislærer, og var på 1930-tallet professor i kroppsøving ved Universitetet i Lyon. I 1933 besøkte han Polen i forbindelse med de jødiske vinterlekene maccabiaden, som ble arrangert i Zakopane. Under 2. verdenskrig holdt han seg i dekning, men det er kjent at han loset flyktninger fra Frankrike til det nøytrale Sveits.

Henryk Mückenbrunn omkom i en snøstorm i Vallée Blanche ved Chamonix i 1956.

Kilder[rediger | rediger kilde]