Hengselretter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hengselretter

Hengselretter er et håndverktøy for å justere hengsler, for eksempel på dører, hengslede vinduer eller bildører. En hengselretter kan være til hjelp for å rette opp en dør som henger skjevt i forhold til dørkarmen, hvilket gradvis vil skje med de fleste dører etter lang tid.

I henhold til Norsk Standard NS 3424 er normal tid før en boligdør bør justeres mellom hvert 2. til 8. år.[1] Trege dører kan spesielt være merkbart på vinterstid, ettersom dører da pleier å utvide seg på grunn av endret luftfuktighet.[2]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Retteren brukes ved at man trer den på dørhengselet og vrir verktøyet i den retningen man vil justere dørbladet.[3][4] Det er viktig å dra riktig vei. Retteren tres på hengselen ovenfra mens døren er lukket i karmen. Ved å rotere retteren mot døren minskes åpningen mellom dørblad og karm på hengselsiden. Roteres derimot retteren bort fra døren vil glipen på hengselsiden bli større.

Drar man med for mye kraft kan hengselet knekke[5] eller skruehodene til hengslene rives av.

Forskjellige typer og dimensjoner[rediger | rediger kilde]

Hengselrettere fås med åpning i forskjellige diametre for å passe ulike typer hengsler. Dimensjoner på hengsler (og dermed hvilket verktøy som passer) varierer mellom dørtyper og forskjellige regioner. Noen vanlige diametre for faste hengselrettere i Europa er 14 mm og 17 mm diameter. I USA er to typer hengsler vanlig, henholdsvis «.134» og «.180 gauge», som har diametre på henholdsvis ca. 19 mm og 21 mm. I Australia er noen vanlige diametre 12 mm og 15 mm.

Det finnes også justerbare hengselrettere som kan brukes på hengsler av ulike størrelser.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]