Hopp til innhold

Hengqin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hengqin
LandKinas flagg Kina
Areal106,46 km²
Nettsidewww.hengqin.gov.cn/
Kart
Hengqin
22°07′12″N 113°30′36″Ø

Del av Hengqin sett fra øst, bilde tatt med fly over Macao, broen i forgrunnen er Ponte de Sai Van, i Macao.

Hengqin (kinesisk: 横琴岛, 橫琴島; pinyin: Héngqín Dǎo) er en øy i Zhuhai, som er et subdistrikt i byprefekturet Zhuhai i Guangdongprovinsen i Folkerepublikken Kina. Den ligger rett overfor Ilha da Taipa og Ilha de Coloane i Macao, og har forbindelse med Cotai via Lotusbroen. Befolkningen er på ca. 3 000.

Héngqín er den største av de 146 øyene i Zhuhai. Den er rundt tre ganger så stor som Macao. Den har vide bukter, sandstrender, merkelig utformede klipper, vakker natur, frisk luft og naturlig vegetasjon.

Tidligere var Hengqin to øyer: Da Hengqin (portugisisk Dom João) og Xiao Hengqin (portugisisk Montanha), men området mellom dem er nå tørt land etter landreklamasjon. I sin nåværende form (2006) er øya på 96 km² [1].

Portugal mente seg å ha krav på både D. João og Montanha, og på den større tidligere øya Wanzai (port.: Lapa, nå en halvøy nordenfor), fordi portugisiske skoler var anlagt der.[2] De ble okkupert av portugiserne for noen få år før annen verdenskrig.[3]

Det er nå (2007) en sterk opinion i Macao for at Héngqín burde leases av Macao.

En bro, kalt Lotusbroen, er blitt bygget mellom Cotai på Macaosiden og Hengqin, og denne grensebroen tar meget av godstransporten. Fastlands-Kina har høyrekjøring og Macao har venstrekjøring. Veibanene er derfor sinnrikt lagt i en snurr på Hengqinsiden av broen slik at kjøretøyene uten bryderi kommer i rett kjørebane. Den 1. september 2005 ble det kjent at Guangdongs provinsregjering planla skattefritak og en mer fleksibel grensekontroll mellom Macao og Hengqin.

Siden utgangen av 2005 har det også pågått drøftelser mellom kasinoselskapet Las Vegas Sands og kinesiske myndigheter om å utvikle deler av Héngqín med konvensjonsfasiliteter, hoteller, forretninger, feriehus, og golf-, tennis- og yachingfasiliteter. De lokale myndigheter har gitt grønt lys, men det ventes på godkjenning fra sentralregjeringen i Beijing.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. februar 2005. Besøkt 4. januar 2005. 
  2. ^ [1] Arkivert 14. mars 2005 hos Wayback Machine.
  3. ^ [2]
Hengqin i forhold til Macao

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]