Hembury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hembury
Vollene inne Hembury bygdeborg
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Nettsidewww.hemburyfort.co.uk/
Kart
Hembury
50°49′14″N 3°15′41″V

Hembury er en neolittisk jordvoll et fort fra jernalderen, en bygdeborg på høyden i nærheten Honiton i Devon. Det stammer fra slutten av det femte og tidlig fjerde årtusen f.Kr. og frem til den romerske invasjon. Fortet ligger på en odde nord for, og med utsikt over dalen og elven Otter og på om lag 178 moh.[1] Det har gitt navn til noen av den tidligste neolittiske keramikk i SørEngland. En fort fra jernalderen, en bygdeborg[2] ble senere ble bygget på samme sted. Under en utgravning ledet av Malcolm Todd ble arkeologiske bevis funnet på tuftene etter den romerske militære okkupasjonen, noe som tyder på at et fort i eksisterte på stedet i jernalderen.[3] Det ble gravd ut mellom 1930 og 1935 av Dorothy Liddell. Hun fant en inngang med stolpehull av tømmer til jordhulen og et ovalt arrangement i midten som hun tolket å ha vært i en bygning som ble ødelagt av brann før grunnarbeidene var ferdige.

Hembury keramikk var generelt preget av boller med runde bunner og håndtak. Mye av det ble laget lenger vest, rundt Lizard ved hjelp av gabbroleire og det ble omsatt over hele de britiske øyer. Flere stykker av Hembury Gabbrokeramikk er utstilt i Royal Albert Memorial Museum i Exeter, Devon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sellman, R.R. (1985). «The Iron Age in Devon (ch.2)». Aspects of Devon History. Exeter: Devon Books. s. 11 (Map of Iron Age hill forts in Devon including Hembury Castle). ISBN 0-86114-756-1. 
  2. ^ R. R. Sellman; Aspekter av Devon Historie, Devon Bøker 1985 - ISBN 0-86114-756-1 - Kapittel 2; jernalderen i Devon.
  3. ^ «Professor Malcolm Todd». The Times. 18. juli 2013. Besøkt 18. juli 2013.