Helleristninger i Tamgaly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tamgaly
   UNESCOs verdensarv   
Dyr er ofte motiv
LandKasakhstans flagg Kasakhstan
StedTamgaly, Kasakhstan
Innskrevet2004
Kriterium KULTUR
Se ogsåVerdensarvsteder i #Kasakhstan
ReferanseUNESCO nr. [1]
Tamgaly

Tamgaly (Mal:Lang-kk) er et verdensarvsted med helleristningsfelt i Zhetysu i Kasakhstan. Tamgaly ble et UNESCO verdensarvsted i 2004. Tamgaly ligger 170 km (med bil) nordvest for Almaty.

De tidligste helleristningene i Tamgaly stammer fra bronsealderen (for ca. 3000 år siden), da området var befolket av forløperne til Saka/skytiske-folket, og de nyeste er fra det 18. eller 19. århundre.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det er omtrent 5000 helleristninger ved Tamgaly fordelt på 48 lokaliteter. Fem av de viktigste stedene, betegnet I, II, III, IV og V, inneholder omtrent 3000 motiver. Disse fem stedene er konsentrert i den lille dalen Tamgaly. Ytterligere 22 steder av mindre omfang og betydning inneholder fra 50 til 100 motiver hver. De resterende lokalitetene inneholder fra 1 til 50 figurer hver og er vidt spredt i området rundt.

Tamgaly-helleristningene representerer arbeid fra fire forskjellige epoker.

Tidlig bronsealder[rediger | rediger kilde]

De eldste figurfeltene, fra tidlig bronsealder, er vurdert til å ha størst estetisk og kulturell verdi. Bildestørrelsene er gjennomsnittlig rundt 25 til 30 cm med eksepsjonelle bilder som når 0,7 til 1,0 meter i størrelse. De er laget ved å hugge relieffer med dybde på 3 til 5 mm. Motivene er oftest naturalistiske, og varierer mellom antropomorfe, zoomorfe og synkretiske motiver. Eksempelvis finner man solguder (solhoder), forkledde personer, menn med køller, bueskyttere med ulvemasker, tilbedere, væpnede krigere, dyre- og menneskeofringer, erotiske scener, fødende kvinner, vogner, okser, esler, hester, kameler, villsvin, ulv, hjort osv. Noen av dyremotivene representerer arter som er utryddet i dag.

Sammensatt motiv fra bronsealderen med guder, dyr og mennesker i Tamgaly

Sen bronsealder[rediger | rediger kilde]

Motivene fra denne perioden er mindre varierte og er dårligere teknisk utført. De er hugget i et grunnere relieff med dybde på en til to millimeter og størrelsen er mindre enn 15 cm. Dyr hører til de vanligste motivene, hester, okser og ville dyr, og det er flere bilder med pastorale motiver. Komplekse motiver er sjeldne.

Tidlig jernalder[rediger | rediger kilde]

Ristningene fra denne perioden er de mest kvantitativt tallrike ved Tamgaly og de er mer varierte både i stil, kvalitet og motiver sammenliknet med de fra de tidligere periodene. De ble skapt av et bredere utvalg av folk og stammer. Jakt på ville dyr og rovdyr som jakter på hjort og geiter er fortsatt vanlig.

Middelalder[rediger | rediger kilde]

Ristningene fra midddelalderen eller nyere tid er færre i antall med bare rundt 300 bilder. Krigere i kamp med sine motstandere er ett motiv, og i jaktscenene er det en tendens til mer vekt på jegeren i stedet for byttet. Det legges mer vekt på bannere, våpen og hesteutstyr. Figurer er mer overfladisk gravert og mange er laget som tillegg til tidligere glyfer. Plasseringene av graveringene er mindre fremtredende.[2][3]

Navnet Tamgalykasakhisk og andre tyrkiske språk betyr malt eller merket sted.

Se også[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Exploring Kazakhstan and post-Soviet Central Asia: One Steppe at a Time, 26 September 2011.
  2. ^ «Petroglyphs within the Archaeological Landscape of Tamgaly» (PDF). UNESCO. 2003. Besøkt 23. mars 2021. 
  3. ^ Hermann, Luc (2011). Die Petroglyphen von Tamgaly in Kasachstan (tysk). Paris: BoD (Books on Demand). ISBN 978-2-8106-1832-3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]