Heksemel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stri kråkefot

Heksemel er sporene til plantene stri kråkefot og myk kråkefot (Lycopodium).

Heksemel brenner kraftig og fort når det spres i lufta over en flamme, fordi det inneholder over 50% olje og det får stor tilgang på oksygen ved spredning. Fenomenet er ofte brukt for å demonstrere en støveksplosjon. Det skal små mengder til for å lage forholdsvis store flammer, og temperaturen blir ofte høy.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Heksemel hadde mange bruksområder i gamle dager. Blant annet ble det brukt til jevning og utfyllingsmel i piller, blitsen i fotografering og som trollpulver til heksekunster. Tidligere ble pulveret brukt i fingeravtrykkspulver, fyrverkeri og til overflatebehandling av piller og eksplosiver.

Det gule sporepulveret (Lycopodium powder) blir i dag brukt som stabilisator i iskrem, og brukes til å gjøre et elektrostatisk ladnings-mønster synlig. Chester Carlson brukte kråkefotpulver i sine tidligste eksperimenter for å demonstrere xerografi.

Innsamling av heksemel[rediger | rediger kilde]

Det er sporehuset til planten stri kråkefot eller myk kråkefot som brukes til heksemel. Først samler man inn råstoffet – sporehuset. Sporehusene kommer fram om høsten, gjerne rundt høstferien. De skal tørke over natten, helst på en tallerken. Sporhusene tørker best der hvor det er varmt. Neste dag tar man bort sporehusene og rister dem litt. Til slutt samles pulveret som kommer ut av sporene, og det kan oppbevares i en boks. For å få en støveksplosjon, spres pulveret over en flamme. Det er best over et bål. Hvis ikke alle sporene har kommet ut etter en natts tørking, kan man la dem stå en natt til.

For å få enda flere sporer, kan operasjonen gjentas flere ganger. Da kommer mer sporepulver ut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]