Heksemel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stri kråkefot

Heksemel er sporene til plantene stri kråkefot og myk kråkefot (Lycopodium).

Heksemel brenner kraftig og fort når det spres i lufta over en flamme, fordi det inneholder over 50% olje og det får stor tilgang på oksygen ved spredning. Fenomenet er ofte brukt for å demonstrere en støveksplosjon. Det skal små mengder til for å lage forholdsvis store flammer, og temperaturen blir ofte høy.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Heksemel hadde mange bruksområder i gamle dager. Blant annet ble det brukt til jevning og utfyllingsmel i piller, blitsen i fotografering og som trollpulver til heksekunster. Tidligere ble pulveret brukt i fingeravtrykkspulver, fyrverkeri og til overflatebehandling av piller og eksplosiver.

Det gule sporepulveret (Lycopodium powder) blir i dag brukt som stabilisator i iskrem, og brukes til å gjøre et elektrostatisk ladnings-mønster synlig. Chester Carlson brukte kråkefotpulver i sine tidligste eksperimenter for å demonstrere xerografi.

Innsamling av heksemel[rediger | rediger kilde]

Sporehus til tørking for sammling av heksemel.
Fra venstre: sporehus før tørking, tørt sporehus og sporehus tømt for sporer.

Det er sporehuset til planten stri kråkefot eller myk kråkefot som brukes til heksemel. Innsamlede sporehus kan tørkes på en tallerken eller annet for annsamling av sporene. Etter en dag eller to åpner sporehusene seg og man kan se sporene inne i sporehuset. Enkel risting av sporehusene er nok til at sporehuset slipper sporene. For å få en støveksplosjon, spres pulveret over en flamme. Det er best over et bål.

For å få enda flere sporer, kan operasjonen gjentas flere ganger. Da kommer mer sporepulver ut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]