Myk kråkefot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myk kråkefot
Myk kråkefot med karakteristisk toppskudd
Myk kråkefot med karakteristisk toppskudd
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lycopodium clavatum
Norsk(e) navn: myk kråkefot
Hører til: Lycopodium,
kråkefotplanter,
karplanter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: sirkumboreal

Myk kråkefot (latin: Lycopodium clavatum) er en plante av kråkefotslekten i kråkefotfamilien. Den er 15-30 cm høy, og atskiller seg fra stri kråkefot ved at toppskuddene er mer grønne og at det er en opprett, grenløs stilk på ca. 10 cm mellom den grenede hovedstilken og toppskuddet. Den har en underart – rypefot.

Toppskuddene er det sentrale karaktertrekket ved myk kråkefot.
Før blomstring er arten mer lik andre kråkefotinger.

Myk kråkefot er kjennetegnet ved myke, tette og opprette små blad som minner om grønne «dusker». Stilken gjør små utskudd med jevne mellomrom, og på enden av hvert skudd er det en liten lys eller tidvis mørkegrønn dusk (myk bladspiss). Skuddene går bortover langs bakken, og kan slå lettere rot underveis, men ikke så fast som hos myrkråkefot.

Sporene sitter i toppskuddet, planten har homospori og formerer seg ved generasjonsveksling. Den ukjønnede generasjonen er den dominerende. Når sporen vokser dannes det et protallium, som er en liten kjønnet mellomgenerasjon som ikke lever lenge. Fra denne vokser det opp en langt større, kjønnsløs (ukjønnet) men langtlevende generasjon av planter, som produserer nye sporer.

Myk kråkefot har en underart – rypefot (Lycopodium clavatum ssp monostachyon), som den likner mye på. Myk kråkefot har 2-3 ganger lengre sopreaks-stilk og har lengre og mer duskete blader.

Det gule sporepulveret (Lycopodium-pulver eller heksemel) blir brukt som stabilisator i iskrem, og brukes til å gjøre et elektrostatisk ladningsmønster synlig. Chester Carlson brukte kråkefotpulver i sine tidligste eksperimenter for å demonstrere xerografi.

Tidligere ble pulveret brukt i fingeravtrykkspulver, fyrverkeri og som dekke for piller og eksplosiver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]