Heinrich Carl von Schimmelmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heinrich Carl von Schimmelmann
Heinrich Schimmelmann.jpg
Født13. juli 1724
Demmin
Død16. februar 1782 (57 år)
København
Gravlagt Q14912602
Ektefelle Caroline von Schimmelmann
Søsken Jacob Schimmelmann
Barn Ernst Heinrich von Schimmelmann, Julie Reventlow, Caroline Adelheid von Baudissin
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, forlegger, bankier, diplomat
Nasjonalitet Danmark

Dobbeltportrett av Heinrich Carl von Schimmelmann og ektefellen Caroline med byste av Frederik V øverst til venstre. Til høyre en slavegutt. Ca. 1773.

Heinrich Karl von Schimmelmann (født 13. juli 1724 i Demmin, død 16. februar 1782) var en tysk kjøpmann, som senere trådte i dansk tjeneste. I Danmark ble han landets viktigste finanspolitiker og ble opphøyet i grevestanden.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var far til den danske statsmannen Ernst Heinrich von Schimmelmann. Han var også utgiver av Wandsbecker Bothe.

Som kjøpmann i Dresden og kursachsisk accise-forpakter bygget han opp en betydelig formue. Dermed kunne han åpne et handelshus i Hamburg og ble eier av flere gods i Holsten. I 1761 trådte han som kommerseintendant i dansk tjeneste og ble 1762 opphøyet i friherrestanden, og 1779 i grevestanden. 1762 bygget han Wandsbecker Schloss. Hans betydningsfulle rolle for Danmarks finanser var grunnlaget for sønnens senere utnevnelse til dansk finansminister.

Ikke alle hans initiativer var uomstridt, hverken innføringen av tallotteri i Købehavn, Altona og Wandsbeck eller økningen av papirpenger på København-børsen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Christian Degn: Die Schimmelmanns im atlantischen Dreieckshandel. Gewinn und Gewissen, Neumünster 2000, ISBN 3-529-06148-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]