Heggenfløyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heggenfløyen
Rekonstruksjon

Heggenfløyen er en middelaldersk skipsfløy av den norrøne typen veðrviti, som fram til 1702 var festet til ei stang på taket på Heggen kirke i Modum. Opprinnelig har imidlertid fløyen trolig stått i baugen på et vikingskip, som inngikk i leidangen.

Fløyen dateres gjerne til første halvdel av 1000-årene,[1] og består av en 3 mm tykk plate av forgylt kobber.[1] Den måler 19 x 28 cm, men en rekonstruksjon viser at den opprinnelig var betydelig større og trolig målte cirka 23,5 x 33 cm.[1] Ornamentikken på fløyen er i Ringeriksstil og viser en ørn med krummet nebb, fjærdusk på hodet og store vinger. Denne er omslynget av en orm. Videre er det avbildet løver og motivet er omsluttet av en bord. På spissen av fløyen er det et støpt firbent dyr, antakeligvis en løve.

Fløyen har kanskje opprinnelig vært festet til stavnen på et skip, før den ble hengt i spiret på kirkens takrytter. Takrytteren ble flyttet til kirkens vestgavl i 1702, hvorpå fløyen forsvant. Den dukket opp igjen i 1880 hos en privatperson i nærområdet, men i 1923 ble den overført til Universitetets Oldsaksamling i Oslo.[1] Fløyen er i dag utstilt ved Historisk museum i Oslo, mens en kopi er hengt opp i kirken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Martin Blindheim (1982) De gylne skipsfløyer fra sen vikingetid. Bruk og teknikk. s. 85–111. I Viking – Tidsskrift for norrøn arkeologi. Bind XLVI – 1982. Norsk Arkeologisk Selskap, Oslo 1983. ISSN 0332-608X

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.