Hedvig Jagellonerinnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hedvig Jagellonerinnen
Jadwiga Jagiellonka.JPG
Født21. sep. 1457Rediger på Wikidata
KrakówRediger på Wikidata
Død18. feb. 1502Rediger på Wikidata (44 år)
BurghausenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete Hertug av BayernRediger på Wikidata
Ektefelle Georg (14751502)Rediger på Wikidata
Far Kazimierz IV JagiellończykRediger på Wikidata
Mor Elisabeth av HabsburgRediger på Wikidata
Søsken
11 oppføringer
Anna av Polen, Barbara Jagiellon, Sofia Jagiellonica, Elizabeth Jagiellon, Vladislav II av Bøhmen og Ungarn, Kasimir, Alexander Jagiellon, Jan I Olbracht, Sigismund I av Polen, Elżbieta Jagiellonka, ElisabethRediger på Wikidata
Barn Elisabeth von Bayern, Margarete von BayernRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata

Hedvig av Polen (polsk: Jadwiga) (født 21. september 1457, død 18. februar 1505 i Burghausen) var datter av den polske kongen Kasimir IV og hans kone Elisabeth av Habsburg (datter av den tysk-romerske keiser Albrecht II). Hun ble gift med den bayerske hertugen Georg den rike i 1475. Da Georg var i familie med henne på morssiden, måtte brudeparet få en pavelig dispensasjon for å kunne gifte seg. Tross sin østerrikske mor, skal Hedvig ha forstått tysk dårlig, og måtte alltid ha en polsk tolk ved sin side. Hennes bror Vladislav II var konge av Ungarn og Bøhmen.

Hun skal ha fått fem barn, men av dem overlevde kun to piker. Hertug Georg døde i 1503, og i mangel av en mannlig tronfølger oppsto den landshutske arvefølgekrig (1504–1505). Hedvig døde i Burghausen og ble begravet i det lokale cistercienserklosterets kirke, hvor alle medlemmer av Wittelsbach-dynastiet som døde i denne byen er begravet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Landshuter Hochzeit