Hedmarksgata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedmarksgata
Hedmarksgata 4
Basisdata
NavnHedmarksgata (123)
LandNorge
StrøkVålerenga, Kampen
BydelGamle Oslo
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1879
NavnebakgrunnHedmark
TilstøtendeStrømsveien, Numedalsgata, Odalsgata, Jordal terrasse, Rolf Hofmos gate, Elverumgata, Normannsgata

Kart
Hedmarksgata
59°54′41″N 10°47′07″Ø

Hedmarksgata (1-23, 2-14) er en gate på Vålerenga og Kampen i bydel Gamle Oslo. Den går fra Strømsveien på Vålerenga og til Normannsgata bak Kampen kirke. Mellom Rolf Hofmos gate og Elverumgata er det anlagt parkområde med gangvei omkring, slik at det ikke er biltrafikk langs denne delen av gateløpet.

Før byutvidelsen lå området i Aker, og denne gaten het Søndre Østerdalsgade. I 1879 fikk den og mange andre gater i området navn etter steder på Østlandet. Tidligere gikk det trikk inn fra Strømsveien til der det nå er hus i Jordal terrasse (tidligere Hedmarksgata 29).

I nr. 1 (ved Strømsveien) er Vålerenga vertshus, tilholdssted for Klanen. Nr. 4 er en leiegård i sveitserstil fra 1878 som ble rehabilitert i 1980-årene. Leiegården i nr. 6 ble tegnet av den svenske arkitekten Carl Aamanog oppført i 1894.[1] I nr. 13 er en industribygning som tidligere tilhørte Møller & Larsen mekaniske verksted. Ved Jordal terrasse er det blokker (nr. 17-21) som inngår i sameiet Jordal Terrasse. Enden mot Kampen kirke er igjen preget av trehusbebyggelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]