Hedgehogfonna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedgehogfonna
Foto sett fra vest, med Tatjanafjellet midt i bildet, og Hedgehogfonna gående nord-sør (venstre-høyre) bak denne. Svalisbreen i forgrunnen. Foto: Erlend Bjørtvedt
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal25 km²
Lengde8 km
Beliggenhet
Hedgehogfonna ligger i Svalbard
Hedgehogfonna
Hedgehogfonna
Hedgehogfonna (Svalbard)

Hedgehogfonna er en 8 km lang og 25 km² stor isbre langt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i nordøstlige Sørkapp Land. Breen er en innlands forbindelsesbre mellom andre breer, den strekker seg fra Skilfonna og Tromsøbreen i sør og nordover langs østveggen av Tatjanafjellet (557 m) og Geodettoppane (526 m) og rett nordover til Sykorabreen. Breen har ingen morene.

Via høye og bratte fjellpass har breen såvidt forbindelse til Kambreen og Bevanbreen, Coryellbreen, Kanebreen, og Barbarabreen i øst, alle disse ut mot fjellrekka Kamtoppane som styrter ned i Storfjorden, videre grenser den mot Tromsøbreen og Vasili'evbreen (via Russefjellpasset) i sør, Skilfonna og Svalisbreen i sørvest. Den grenser også mot Svalisbreen i vest via Tatjanapasset, og den har en direkte overgang mot Odessabreen og Professorbreen i nordvest. I nord har Hedgehogfonna en bred overgangssone mot Sykorabreen, med en meget tynn morenestripe i grenselinjen.

Breen er oppkalt etter «Hedgehog», et skipsnavn og engelsk for piggsvin.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svalisbreen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 14. april 2013