Hedeby 4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hedeby 4 er en pram som ble funnet og avdekket etter geofysiske undersøkelser ved havneområdet i Hedeby, i Haddebyer Noor i 1997. Vraket er det fjerde som hadde vært funnet ved Hedeby, og deretter blir omtalt som «Wrack IV» eller «Hedeby 4». Det ligger på 2-3 meters dybde under et tykt lag av mudder, og først i 2001 var det mulig for dykkerne å undersøke farkosten etter mudderet var suget vekk. Det viste seg å være en ferjepram av stor størrelse som opprinnelige har vært på ca. 15 meter i lengde og 2,7 meter i bredde som en lang pram av samme type som Egernsund-prammen, men to ganger lengre.

Prammen[rediger | rediger kilde]

Ifølge en dendrokronologisk datering er eiketreet som prammen er bygget av, felt omkring 1184, og hadde den samme konstruksjon som Egernsund-prammen med en svak buet bunn som går langsom oppover mot begge ender med stakk over vannlinjen. Bunnen består av syv planker med bunnstokker som vekselvis går opp på styrbord og babord side til støtte for hudbordene. Bunnstokkene som er forlenget opp i enden, er L-formet. Prammen fra Hedeby har også to bordganger som den mindre slektningen fra Egernsund i nord.

Den hadde vært brukt som en ferjepram i Slesvigs storhetstid som formidler av vareutvekslingen mellom øst og vest etter havnebyen Hedeby hadde blitt avløst av Slesvig på den andre siden av Slien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]