Hasselakollektivet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hasselakollektivet er et svensk senter for rusbehandling. Det ble grunnlagt i november 1969 av Karl Arne Westerberg, Ulla Westerberg og Ulf Hammarberg på Franshammar Herrgård i Hassela, Sverige.

Kollektivet ble først opprettet som storfosterhjem for seks ungdommer med rusproblemer, og ble snart et kollektiv med årlig inntak av 10–12 ungdommer eller elever. Fra 1981 økte antallet inntatte ungdommer årlig til 18–20. Ungdommene bodde og levde sammen med de voksne og delte felles arbeidsdag og fritid. Etterhvert fikk ungdommene skoletilbud i tillegg. Kollektivet startet samarbeide med Forsa Folkehøgskole og i sitt andre år bodde ungdommene på skolen og kom hjem til kollektivet på helger og i ferier for å hjelpe til med å skolere inn de nye ungdommene.

Hasselakollektivet ble tidlig et alternativ til annen behandling (psykiatrisk) av unge med betydelige rusmiddelproblemer. Rusmiddelbruket til ungdommene besto av hasj, beroligende tabletter, amfetamin, LSD, alkohol, ulike typer av sniffbare løsningsmidler og andre illegale rusmidler. Kollektivets idégrunnlag var oppbygd på en sosial- og politiskpedagogisk forståelse av ungdommenes rusmiddelavhengighet og hvordan dem skulle gi ungdommene ferdigheter, ansvar og senere kunnskap og forståelse i å håndtere sin avhengighet.

Hasselakollektivets metodikk eller Hasselapedagogikken fikk et betydelig og tidlig innpass i datidens sosialpolitiske debatt og ble ett fyrtårn og forbilde for mange svenske og senere også norske kollektiver (Tyrili, Selbu, Klokkergården, Fossum m.fl.). Det var særskilt debatten om tvang kontra frivillighet overfor de unge som var det sentrale skillet. Debatten speilet klare politiske skillelinjer mellom liberalere (mot tvang) og de som stod fram og ville ansvarlig gjøre ungdommene og tvinge dem bort fra rusens «tyranni».

Dannet Forbundet Hassela Solidaritet i 1983. Kammeratstøtte.

I mars 1988 brant hovedhuset helt ned. En ungdom døde og syv ble skadet. Driften fortsatte imidlertid i provisoriske lokaler. Takket være betydelig innsats av lokale håndverkere og kollektivets ansatte ble nytt hovedhus på 240 m2 i tre etasjer tatt i bruk til jul samme år.

KA Westerberg og hans nye kone Gunnell (Gunsan) Jônson (1971) var aktive i driften av Hasselakollektivet fram til 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]