Hark Olufs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hark Olufs
Født1708[1]Rediger på Wikidata
Amrum
Død13. okt. 1754[2]Rediger på Wikidata
Amrum
BeskjeftigelseSelvbiograf Rediger på Wikidata
FarOluf Jensen
NasjonalitetDanmark
GravlagtNebel

Hark Olufs gravsten på kirkegården i Nebel på Amrum. Teksten på stenen er en biografisk gjenfortelling av hans eventyrlige liv.

Hark Olufs (også Harck) (født juli 1708 i hertugdømmet Slesvig, død 13. oktober 1754) var en nordfrisisk sjøfarer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hark Olufs ble født i Süddorf på den nordfrisiske øya AmrumSønderjyllands vestkyst som sønn av kapteinen Oluf Jensen. Som ung mann ble han i 1724 kidnappet av algirske sjørøvere og solgt som slave i Constantine i Algerie.

Han ble lakei, eller livrist hos beyen av Constantine og konverterte trolig til islam. Som voksen oppnådde han å bli finansminister i den algirske provins Constantine (Gasnadal) samt kommandør for livgarden. I 1732 ble han kavaleriets øverstkommanderende (Agha ed-Deira). Samme år fikk han lov til å kjøpe seg fri, hvoretter han reiste hjem til Amrum.

Hjemme utga Olufs i 1747 sin selvbiografi, hvori han på dansk beskrev hvordan han ble kidnappet av pirater og solgt som slave. Selvbiografien har den lange tittel: Harck Olufs, Fød paa Øen Amrom udi Riber-Stift i Jydland, Besynderlige AVAN TURES, som have tildraget sig med ham Især til Constantine og paa andre Steder i Africa, For deres Merkvær digheds skyld i Trykken ud­givne.

Han døde den 13. oktober i 1754 i sin hjemby Süddorf.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, BNF-ID 15053752s, data.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]