Hargshamn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hargshamn er et tettsted i Östhammar kommune i Uppsala län i landskapet Uppland i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 312 innbyggere.[1]

Tettstedet består hovedsakelig av eldre villabebyggelse utenfor havnen, som har vært i drift fra 1600-tallet. Havnen var da eksporthavn for stangjern fra Hargs bruk. Helt frem til nedleggelsen av Dannemora gruve i 1992 var jernmalm det viktigste produktet.

Service og industri[rediger | rediger kilde]

Den viktigste virksomheten er Jaco Fabriks AB med over 50 ansatte, som produserer stillaser, transformatorstasjoner, systemløsninger for mobiltelefoni og trådløst bredbånd, signal- og sikkerhetsanlegg for togdrift med mer. Hargshamn har opplevd nedleggelse av viktige servicetilbud de siste årene. Skolen ble lagt ned i 2005. Landhandelen med post og bensinstasjon ble nedlagt i 2007.

Hargshamn har internasjonal havn med 8,5 meters dybde som hovedsakelig brukes til bulktransport, for det meste drivstoff. Fra havnen går det jernbane og bilveg for videretransport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 4. mars 2016.