Hapkido

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hapkido 合氣道 (hanja); 합기도 (hangul) er en moderne koreansk kampkunst. Selv om det er sterke hentydninger til at hapkido har sine opprinnelige røtter fra Japan og stilarten Daito-Ryu aiki Jutsu er dette ikke blitt bekreftet. Det er mye kontroversitet rundt hapkidos historiske røtter. Realiteten er at hapkido har blitt utrolig populært de siste 50 årene og læres nå i alle verdensdeler.

Hapkido som stilart ble først systematisert i det 20. århundret av Choi Yong-sul, som antageligvis (iht. historien) var tjener hos Takeda Sensei i Japan før og under andre verdenskrig. Choi kom hjem til Korea etter krigen og startet opp igjen med trening i Korea. Choi fortsatte da å trene aiki-jutsu som han hadde lært i Japan. Choi hevdet selv at han hadde blitt opplært direkte av Takeda Sensei, men Choi er ikke oppført i daito-ryu aiki jutsu´s historie over personer som har trent under Takeda. Grunnen til dete kan være at Choi var koreaner, og med hensyn til hvordan japanere så på koreanere er koreanere derfor ikke registrert i daito-ryu´s nedskrevne historie.

En kjent utøver som faktisk er med i disse annualene er Morihei Ueshiba. Han grunnla senere stilarten aikido. Hapkido er kjent som en relativt «hard» stilart når det gjelder utførelse av teknikker. Hapkido blander aikidos velkjente sirkulære bevegelser med taekwondos velkjente og meget dynamiske sparketeknikker. I tillegg blir det trent med våpen i hapkido. De mest vanlige våpnene er kniv, sverd, kort og lang stokk samt spaserstokk.

Hapkido fikk sin nåværende form og navn etter at Chois elever selv begynte å utvikle hapkido. Den som er mest kjent for å ha utviklet hapkido til hva det er idag er grandmaster Ji Han-Jae. Grandmaster Ji Han-Jae grunnla senere Sinmoo hapkido stilen som er meget godt utbredt i verden i dag.

Hapkido jobber mye i sirkler for maksimal kraft. Det handler mye om å nøytralisere sin motstander uten å bruke sin egen kraft, men heller bruke den kraften motstanderen allerede har når han angriper.

Hapkido i dag har utviklet seg til veldig mange stilarter. Mange stilarter har våpen (lang og kort stokk, kniv, spaserstokk og sverd), mens andre ikke har våpen. Videre er det flere stilarter som nå har mindre fokus på stillinger og mer fokus på selve teknikkene. Det er veldig vanskelig å si «hva som er 100% korrekt» da Hapkido ikke har vært styrt «med hard hånd» vedrørende teknikker og pensum på samme måte som andre asiatiske kampkunster har blitt.

En kuriositet er at mange av de tidligste taekwondo-instruktørene som emigrerte fra Korea hadde grader både i hapkido og taekwondo. Siden taekwondo ble mer populært enn hapkido, gikk flere og flere instruktører over til å kun instruere i taekwondo. I dag er et par av taekwondos velkjente spark en direkte arv fra hapkido. «Spinning back heel kick» [med stivt ben] er et av sparkene som er blitt et velkjent «trademark» i taekwondo i dag.

Hapkidowon[rediger | rediger kilde]

Hapkidowon, ble grunnlagt av grandmaster Hong Sik-myung i 1981 i Michigan, USA. Hapkidowon, er også kjent som World Hapkido hovedkvarteret, og Foundation of the World Hapkido. Hapkidowon er sentrum av autentisk hapkidoinstruktør-utdanning, og utsteder offisielle instruktør Dan (svart belte) og sertifiseringer, gir seminarer, leder og veileder hapkidos organisering og skole. Hapkidowon trener ledere av kunst på sunn sjel, kropp og ånd i samsvar med prinsippene i Hapkido. Hapkidowon fokuserer på samhold og interesser Hapkido Artists. Hapkidowon belønner de som bidrar til forbedring av Art, samfunnet, og Hapkidowon seg selv.

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

Det er mange forskjellige organisasjoner i hapkido i dag. Chois ønske før han døde i 1982 var å samle alle forbund. Dette feilet og etterhvert som Chois tidligere elever spredte seg rundt om i verden har flere og flere organisasjoner oppstått.

Idag eksisterer det et utall store og små forbund rundt om i verden.

Blant de største (internasjonale) forbundene idag er:

  • Korea Hapkido Federation (KHF) i Korea
  • World Hapkido Federation (WHF) i USA
  • World Hapkido (General) Federation (WHF) i Korea og Europa
  • Korea Kidowae (Korea og USA)
  • Global Hapkido Federation (GHF) i Korea
  • Sinmoo Hapkido (USA, Europa)
  • Korea Ki Do Association (Det eldste Hapkido forbundet samt et av tre forbund som er godkjent av den sørkoreanske regjeringen)

Hapkido i Norge[rediger | rediger kilde]

Hapkido i Norge er forholdsvis sent etablert. Det finnes kun et fåtall hapkido klubber i Norge. I september 2009 ble den første graderingen i regi av Norges Hapkidoforbund med Master Henrik Hunstad som sensor gjennomført. Det er tre klubber i Oslo, en i Trondheim, en klubb i Moss, og en klubb på Askøy utenfor Bergen. I tillegg har Bergen Hapkidoklubb startet opp i 2009. De trener i Åsane, nord i Bergen. Der det trenes Combat Hapkido under ledelse av Cato Fjukstad. I løpet av 2009 og begynnelsen av 2010 ble det startet med hapkido i flere klubber i og rundt Oslo. Kort kan nevnes bl.a. Mudo Lørenskog, Mudo Nordstand, Mudo Røa og Mudo Sandvika hvor det hos alle klubbene trenes hapkido som et supplement til taekwondo. I Telemark 2010 ble det startet med Hapkido i skien hos Mudo skien, hvor Per D. Solhaug elev av Master Henrik S. Hunstad underviste.

Utviklingen i Oslo[rediger | rediger kilde]

Oslo Hapkido Klubb ble grunnlagt i 1999 av Edward H. Valholm (4. dan Hapkido og 3. dan taekwondo). OHK holdt til i lokaler på Løren, (ovenfor Oslo Bilauksjon). På bakgrunn av liten medlemsmasse og tap at treningslokaler er OHK blitt "lagt på vent" og eksisterer kun i dag på internett som et samlingspunkt for hapkido interesserte.

Hwardo Kwan Hapkido ble etablert i 2002 av Bo M. Linstrøm (5. dan), og som klubb er ikke aktiv i dag.

Sangrok Mudo på Lilleaker har et sterkt hapkido miljø i Oslo. Master Henrik Hunstad (6. dan hapkido og 6. dan taekwondo) er hovedinstruktør for Sangrok Mudo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]