Hanyang (Wuhan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det historiske Hanyangarsenalet

Hanyang (kinesisk: 汉阳区; pinyin: Hànyáng Qū) er et bydistrikt i den subprovinsielle by Wuhan, hovedstaden i provinsen Hubei i Folkerepublikken Kina.

Det har et areal på 108 km² og teller 480 000 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hanyang var lenge et eget muromgjerdet fylkessete og ble under Qingdynastiet sete for prefekturet Hanyang. Under Republikken Kina lød byen vekselsvis under Wuchang og Hankou. Senere ble de tre byene sammenslått til Wuhan. Byen var lenge sete for en metodistisk misjon.

Hanyang spilte en viktig rolle under Kinas tidlige industrialisering og i 1889 grunnla generalguvernør Zhang Zhidong et jernverk i byen, aom i 1908 ble sammenknyttet med en jerngruve i Daye og kullgruvene i Pingxiang for å bli Kull- og jernselskapet Hanyeping (漢冶萍煤鐵廠礦有限公司). Aelskapet fikk senere sterke japanske interessenter og 1915 inngikk kontroll over Hanyeping i de 21 krav.[1] En betydningsfull våpenfabrikk var også i byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Albert Feuerwerker, China's Early Industrialization: Sheng Hsuan-Huai (1844-1916) and Mandarin Enterprise (Cambridge, MA: Harvard University Press, 1958), s. 68.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]