Hans O. Felix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans O. Felix
Født25. juli 1951Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelseFagforeningsperson Rediger på Wikidata
PartiArbeiderpartiet
NasjonalitetNorge

Hans Olav Felix (født 25. juli 1951)[1] er en norsk elektriker og fagforeningsleder fra Prinsdal. Han satt som leder for EL og IT Forbundet i LO i 14 år, fra 2001 til 2015.

Felix ble tillitsvalgt første gang rett etter at han begynte i yrkeslivet, sent på 1960-tallet. Han var representant for lærlingene, og etter hvert aktiv både på klubb- og distriktsnivå. I Elektromontørenes Forening i Oslo ble han valgt inn i styret og satt i tariffutvalg.

Fra 1986 hadde han plass i landsstyret. Året etter ble han engasjert av NEKF for å arbeide med akkordtariffen, og fra 1991 var han ansatt forbundssekretær. I 1994 ble han valgt inn i forbundsstyret og leder av en av forhandlingsavdelingene i NEKF.

Da NEKF og Tele- og Dataforbundet fusjonerte ved årsskiftet 1998-1999 satt Felix som leder av en sammenslått forhandlingsavdeling i det nye EL & IT Forbundet. Der overtok han to år senere ledervervet på et ekstraordinært årsmøte, i forbindelse med et mistillitsforslag mot forrige leder. Senere ble Felix gjenvalgt tre ganger uten motkandidat, inntil han i 2015 gikk av i samsvar med den særaldersgrense på 63 år som forbundet praktiserte.

Felix er hjemmehørende i Arbeiderpartiet, og har markert seg som en pådriver i fagbevegelsens arbeid for å dreie AP mot venstre.[2] Han spilte også en sentral rolle da fagbevegelsen i 2015 fikk reist et minnesmerke for motstandsfolkene i Osvald-gruppenJernbanetorget i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ bithday.no
  2. ^ «Ein kraftsosialist», Klassekampen 22. juli 2016 side 32

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]