Hans Konrad Kjennerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Konrad Kjennerud
Hans Konrad Kjennerud.jpg
Født5. desember 1837Rediger på Wikidata
Død26. mai 1921Rediger på Wikidata (83 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Hans Konrad Kjennerud (5. desember 1837Kongsberg, død 26. mai 1921 i Oslo) var en norsk skolemann som er kjent for å ha innført sløyd som skolefag i Norge.

Kjennerud begynte sin gjerning som lærer allerede i 1856. Han var skolebestyrer i Halden i perioden 1874–1909.

Han var medstifter av Fredrikshald Folkeskoles Lærerforening i 1896 og var foreningens første formann og en gang senere. I Frederikshald var det allerede i 1875 blitt stiftet en sløydforening til fremme av husflid og industri, og denne forening sto for opprettelsen av en arbeidsskole med snekring, bokbinding, skomakeri og skreddersøm.

Kjennerud utga bøker innenfor skolefagene matematikk, tegning og sløyd.

Som de andre sløydforegangsmenn ble Kjennerud utdannet på sløydlærerskolen i Nääs i Sverige, hvor han tok kurs i 1880. Han regnes for skaperen av skolesløyd i Norge, men er ikke blitt regnet som nyskaper, idet han tok utgangspunkt i modellserien fra Nääs og i metoder og verktøy fra dansk skolesløyd, og han arrangerte utdanningskurs for norske seminarielærere i sløyd med Aksel Mikkelsen fra Danmark som instruktør. Hva Kjennerud særlig verdsatte ved det danske innslag i forhold til det svenske, var ergonomi, hensiktsmessige arbeidsstillinger, og klasseundervisning i motsetning til Nääs- og Askov-sløydens individuelle undervisning. Dansk skolesløyd tok utgangspunkt i det reelle forhold at 36 elever skulle undervises samtidig, og dermed kunne det ikke være tale om individuell undervisning.

H. K. Kjennerud medvirket til at sløyd allerede i 1880-årerne ble innført som fag ved de norske lærerseminarier. Utover sitt virke som skolebestyrer fungerte Kjennerud som den norske stats sløydinspektør.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Curt Allingbjerg: Sløjd i Danmark 1883-1983, baggrund og vilkår, Dansk Skolesløjds Forlag, 1983, side 38 ff.