Hanekamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hanekamp
India, 2008

Hanekamp er en sport der to haner som kjemper mot hverandre om å stå høyest på rangstigen. Raser som avles spesielt for hanekamper kalles kamphøns. Kampene kan føre til at den ene fuglen blir lemlestet eller dør, derfor klassifiseres denne sporten som en blodsport i de fleste industriland.

Historie[rediger | rediger kilde]

I India og Hellas foregikk det oppdrett og avl av kamphøns lenge før raseavlen ble populært. Da Julius Cæsar invaderte England i 54 f.Kr. slo hanekampene ann som underholdning også der. Til og med engelske prinser og indiske rajaer konkurrerte. Fornøyelse og veddemål var det primære, og det kunne være store penger å tjene på premier eller salg av veltrente haner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Felles for kamphønsene er at de har høyreist holdning og en muskuløs og kraftig kropp, med forholdsvis lite hode. De har liten eller ingen kam. Indiske kamphøns, Asil og moderne engelske kamphøns er eksempler på kamphønsraser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.