Hallingdal og Numedal prosti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hallingdal og Numedal prosti (Hallingdalen og Numedalens Provsti), antas å ha vært et tjenestedistrikt i Oslo bispedømme i Den norske kirke, som omfattet kirkesognene i datidens Hallingdal og Numedal. Det antas å ha bestått fra reformasjonen til omkring 1561, selv om sluttdato for prostiet er omtvistet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er få historiske kilder som omtaler Hallingdal og Numedal prosti, de viktigste er Bygdehistorie for Nore og Uvdal[1]:

Etter reformasjonen stod Numedal og Hallingdal saman i eit prosti i Akershus stift. Seinare, truleg i 1561, skilde Hallingdal og Numedal lag i det Numedal vart lagt saman med Brunla prosti.

Og Brunla len og lensmænd[2]:

Efter reformationen sees Numedal at ha utgjort sammen med Hallingdal ét provsti,.. Sandsynligvis fra den samme tid, Brunla len og Numedalen fremtræder som én forlening, nemlig i 1561, synes begge distrikter ogsaa være forenet til et provsti; [..], og antakelig helt til 1759, da Kongsberg provsti [..] oprettedes.

Prestegjeld[rediger | rediger kilde]

(1561 til Brunla prosti)

(1561 til Hallingdal og Valdres prosti)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solhjell, Kåre Olav (1992). Bygdehistorie for Nore og Uvdal. [Nore]: Nore og Uvdal kommune. s. 199. ISBN 8299264308. 
  2. ^ Brunla len og lensmænd. Kristiania: Grøndahl. 1912. s. 18-19.