Half Dome

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Half Dome
Half Dome fra Glacier Point
Høyde 2 693 moh.
Primærfaktor 1 360 fot
LandUSA
RegionCalifornia
FjellrekkeSierra Nevada
FørstebestigningGeorge G. Anderson (1875)
Kart
Half Dome
37°44′46″N 119°31′59″V

Half Dome er en granittkuppel i Yosemite Nasjonalpark i California, USA. Den ligger på øst-siden av Yosemite-dalen, og er antagelig Yosemites mest karakteristiske kjennemerke. Toppen rager mer enn 1444 m over dalbunnen.

Bestigning[rediger | rediger kilde]

Så sent som i 1870-årene ble Half Dome ansett å være ubestigelig, men den kan nå bestiges på flere forskjellige måter. Tusenvis av fjellvandrere når toppen hvert år ved å følge en sti fra dalbunnen. Starten på stien er bare 3,2 km fra Half Dome, men den snirklete ruten er totalt 13,7 km lang. Den endelige bestigningen skjer ved å følge et par metallwire festet til stolper på fjellets bratte men avrundede østside. Wireruten ble konstruert i 1919, men fulgte i stor grad ruten som George Anderson brukte da han i oktober 1875 besteg toppen for første gang ved å bore inn metallbolter i den glatte granitten.

Alternativt er det mer enn et dusin klatreruter som går fra dalen og opp Half Domes vertikale nordvestlige side. Andre ruter går i sørveggen og på den vestlige skulderen av fjellet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]